U trendu

Počele probe za „Kaligulu“ u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Prva čitaća proba „Kaligule“, jednog od najpoznatijih komada slavnog francuskog Nobelovca Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić koja je naslovnu ulogu poverila Igoru Đorđeviću, održana je danas u pozorišnoj biblioteci.

Premijera je planirana za 1. februar na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a u podeli su i Sena Đorović, Miloš Đorđević, Bojan Žirović, Nemanja Stamatović, Petar Božović, Dimitrije Ilić, Vladan Gajović, Zoran Ćosić, Bojan Krivokapić i Sanja Marković.

Milan Marković Matis bio je zadužen za adaptaciju teksta i dramaturški rad, scenografiju će uraditi Darko Nedeljković, a kostime Marina Medenica.

Rediteljka Trišić, koja četvrti put režira u Narodnom pozorištu u Beogradu, ocenila je da Gaj Julije Cezar Germanikus, jedan od najstrašnijih i najkontraverznijih rimskih imperatora.

„Kaligula priznaje i prihvata logiku apsurda kao jedinu moguću i istinitu i ne pristaje da je potčini prizemnim interesnim potrebama politike i društvenih konvencija. Politički prevrat u drami otvara pitanja o položaju čoveka i smislu života, o mogućnosti pobune, pojmu slobode, značaju visoke umetnosti i kulture u konceptima i ograničenjima savremenog sveta“, objasnila je Snežana Trišić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.