U trendu

Polanski traži da mu se vrati člamnstvo u Akademiji

LOS ANĐELES – Roman Polanski zatražio je od sudije da mu se vrati članstvo u Američkoj akademiji za filmsku umetnost i nauku skoro godinu dana nakon što je iz te institucije izbačen zbog nedoličnog ponašanja.

U maju, akademija je napravila neuobičajen potez izbacujući Polanskog i Bila Kozbija, mesecima nakon što je prekinula članstvo osramoćenog filmskog mogula Harvija Vajnštajna, piše nbclosangeles.com

On se žalio na odluku, a akademija je u januaru odbila njegovu žalbu.

Polanski, koji je 2003. godine osvojio Oskara za najboljeg reditelja za film „Pijanista“ i dalje je begunac nakon što se izjasnio krivim za nezakonit seks sa maloletnicom 1977. godine nakon čega je sledeće godine pobegao iz SAD. Od tada živi u Evropi.

Bio je član akademije skoro 50 godina u trenutku kada je iz nje izbaćen, a njegovi filmovi su nominovani za 28 Oskara.

Isključivanje Polanskog iz grupe znači da on više ne može da glasa za kandidate i pobednike, ali on i njegovi filmovi mogu da osvoje Oskara.

Nakon izbacivanja Vajnštajna, akademija je revidirala standarde ponašanja za svojih preko 8.400 članova. Oni navode da organizacija nije mesto za „ljude koji zloupotrebljavaju svoj status, moć ili uticaj na način koji krši standarde pristojnosti“.

Taj kodeks je omogućio odboru Akademije da suspenduje ili izbaci one koji krše kodeks ponašanja ili koji „ugrožavaju integritet“ te institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.