U trendu

Pronađen Mikelanđelov crtež vredan 6 miliona funti!

U zamku Howard blizu Jorka, Velika Britanija, pronađen je Mikelanđelov crtež rađen olovkom i mastilom. Prva procena vrednosti iznosi 6 miliona funti, ali se smatra da bi na aukciji ovo delo moglo da dostigne i čitavih 8 miliona. Porodica Howard nije ni naslućivala da u svojoj kolekciji poseduje ovakvu vrednost, Mikelanđelov rad koji je vekovima stajao u jednom od porodičnih albuma.

Smatra se da je crtež, koji prikazuje ženu u žalosti, nastao u periodu između 1494. i 1504. godine, i da ga je, najverovatnije, kupio Henry Howard, četvrti erl od Karlajla, 1747. godine od poznatog engleskog kolekcionara Jonathan Richardson Senior-a.

Dugo vremena izgubljeni crtež će biti ponuđen edinburškoj National Gallery of Scotland, ali ako ova galerija ne bude uspela da sakupi potrebnu sumu, Mikelanđelov rad će se naći na aukciji, gde može da dostigne mnogo veću cenu. Kao zainteresovana strana se pojavljuje i liverpulska „Walker Art“ galerija, koja je započela akciju prikupljanja sredstava.

Delo ogromne vrednosti je otkrio Sotbijev ekspert Julien Stock, proučavajući kolekciju porodice Howard. Veoma uzbuđen ovim otkrićem, izjavio je da je to „kao da ste otkrili deo Svetog Grala“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.