U trendu

„Ptičica“ Grupe gospodina Serana u Pozorištu na Terazijama

BEOGRAD – Specifični pozorišni eksperiment u kojem lutkari digitalnog doba manipulišu video zapisima, proporcionalnim modelima, projekcijama, zvukovima, imaće prilike da upozna beogradska publika večeras u Pozorištu na Terazijama u predstavi „Ptičica“ u produkciji „Grupe gospodina Serana“ na Beogradskom festivalu igre.

Osnovana od strane Aleksa Serana u Barseloni 2006. godine, ova pozorišna kompanija stvara originalne produkcije zasnovane na pričama izvučenim iz sadašnjeg vremena.

Trupa koristi bogatstvo inovativnih i starinskih sredstava kako bi prevazišla granice. Njene produkcije kreativno ujedinjuju scenski performans, tekst, video i zvuk, stvarajući dela koja otkrivaju neusaglašene aspekte današnjih ljudskih iskustava.

„Grupa gospodina Serana“, koja je, između ostalog, nagrađena Srebrnim lavom na Bijenalu u Veneciji 2015. godine, prikazuje isključivo originalne postavke s kojima gostuje u zemlji i inostranstvu, uživajući podršku i priznanja važnih institucija u Španiji.

Tema predstave „Ptičica“, inspirisane filmom „Ptice“ Alfreda Hičkoga, jeste migranstska kriza u Evropi.

Feran Dortal iz „Grupe gospodina Serana“ napominje da je „Ptičica“ nastala pre dve godine i njena premijera bila je na festivalu „Grek“ u Barseloni.

„Pozorišni jezik kojim komuniciramo u predstavi „Ptičica“ razvijamo od 2012. godine. To je neka vrsta živog bioskopa u kojem pravimo film uživo na sceni. Naravno da je jedan od važnijih elemanata u predstavi video kamera, a publika će imati prilike da vidi rad na tri nivoa: minijaturne igračke, ljude koji rade s tim minijaturama i veliko platno na kojem se sva ta manipulacija igračkama projektuje“, kazao je Dortal.

On ističe da predstava izgleda kao da prave uživo film pred publikom.

„Nema reditelja, već smo svi na sceni bez barijere pred publikom. Na taj način komuniciramo s gledaocima savremenom igrom“, kazao je Dortal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.