U trendu

Rudreš Mahantapa: Ovo je uzbudljivo vreme za džez

PANČEVO – Rudreš Mahantapa i njegov sastav „Indo-Pak Coalition“, nastupiće kao glavna zvezde druge večeri 21. Pančevačkog jaž festivala, 2. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.
Rudreš Mahantapa se karnatskom muzikom, karakterističnom za junu Indiju, bavio u nizu svojih projekata.

Njegov trio „Indo-Pak Coalition“ predstavlja ga u saradnji s Rezom Abasijem na gitari, kao i bubnjarem Denom Vajsom, u originalnoj fuziji modernog džeza, bapa i karnatske muzike.

O nastupima u Novom Sadu 2013. godine, i u Beogradu dve godine, kaže da su bili veoma posebni.

„Mogu da kažem da je nastup u Novom Sadu bio najbolji koji je bend Gamak, kao projekat, ikada imao. Koncert u Beogradu pamtim po tome što je to bio prvi nastup u okviru prve evropske turneje Bird Calls. Publika je na tom koncertu zračila empatijom i toplinom. Najveće oduševljenje mi je izazvala činjenica da je publiku činio velikih broj mladih ljudi i u Novom Sadu i u Beogradu, jer mi nije baš zanimljivo na nastupima kada su članovi benda najmlađi u dvorani“, kazao je Mahantapa.

Prema njegovim rečima, Indo-Pak Coalition čine posebnim muzičari koje povezuje muzika Južne Azije.

„Naša iskustva se razlikuju, ali nas veže mogućnost da istovremeno diskutujemo o muzici iz zapadne i istočne perspektive na neuporediv način.

Bend postoji više od trinaest godina, što je među nama stvorilo neku vrstu muzičke telepatije koja, sa svakim narednim koncertom, raste. Bend nema basistu, tako da uloga soliste i muzičke pratnje pripada pođednako svima nama. To nam ujedno omogućava interakciju i razmenu uloga u stvaranju prijatne polifonije“, kazao je Mahantapa.

Prema njegovim rečima, karnatska muzika ima ritmični pogon koji je, mom uhu, harizmatičan i intrigantan kao muzika Maksa Rouča ili Džeka DiDžoneta.

„Postoji energija svojstvena bi-bapu ili čak nekim Koltrejnovim albumima. Melodijski gledano, složena lepota melodičnog ukrasa karnatske muzike je nešto što daje toplinu i emocije ovim umetničkim formama. Sa stanovišta kompozicije i improvizacije, ritmični i melodični element karnatske muzike oseća se u mom komponovanju i sviranju na različitim nivoima. One su deo jedne šire palete na kojoj mogu da stvaram. Ako bih tražio kariku koja povezuje karnatsku muziku i džez, rekao bih da se ona ogleda u tome što se povremeno osećam kao Indijac ili Amerikanac, ili nijedno od ta dva, ili oba, dok ostajem veran obema tradicijama“, kazao je Mahantapa.

Pre tri godine on je sa svojim bendom objavio album „Bird Calls“ u čast Čarli Parkera.

Kaže da je preduga lista onih sa kojima nije stigao da sarađuje kao što je to slučaj sa Čarli Parkerom.

„Maks Rouč, Ornet Kolman, Bad Pavel, Art Tatum, Ed Blekvel, Majls Dejvis, Kliford Braun, Koltrejn, Elvin Džouns…Ma to je samo početak te preduge liste“, kazao je Mahantapa.

Za njega nema dileme da razlike između žanrova blede više nego ikad, posebno između džeza i klasične muzike.

„Kompozitori džez muzike se u svom radu sve više služe onim što se nekada smatralo svojstveno prvenstveno klasičnom instrumentacijom i orkestracijom, dok organizatori, umetnički direktori, izvođači i izvođački ansambli sve više dozvoljavaju kompozitore iz sveta džeza da pišu za kamerne grupe i orkestre. Druga tačka uticaja jeste sve veća primena elektronike i tehnologije. Elektronika je donekle karakteristična za džez muzičare mlađe generacije. Korišćenje ovih mogućnosti nipošto nije različito od nekadašnjih umetničkih istraživanja koja su se desila kroz istoriju džeza. Najzad, interdisciplinardna saradnja je glavni aspekt budućnosti. Džez muzičari sve više sarađuju sa umetnicima drugih žanrova – od plesača, preko koreografa, vizualnih umetnika, arhitekata do dramaturga. Ovo je zaista uzbudljivo vreme za džez“, kazao je Mahantapa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.