U trendu

ล est miliona evra za oslikavanje oltara Hrama Svetog Save

BEOGRAD – Patrijarh srpski Irinej i rukovodilac za razvoj socijalnih projekata kompanije โ€œGasprom Njeftโ€ Olga Andrejeva potpisali su danas u Ruskom domu Sporazum o nastavku ruskog uฤeลกฤ‡e u izvoฤ‘enju radova na unutraลกnjoj mozaiฤkoj dekoraciji Hrama Svetog Save na Vraฤaru.
Ovim sporazumom predvijeno je ลกest miliona evra za oslikavanje oltara Hrama, ฤija je glavna kupola prethodno oslikana takoฤ‘e zahvaljujuฤ‡i pomoฤ‡i kompanije โ€œGasprom Njeftโ€.
Patrijarh Irinej je istakao da srpski i ruski narod sjedinjava i zbliลพava ista vera, istorija, gotovo ista kultura, i ลกto je najvaลพnije ista krv, i da je Srbija kao mala drลพava imala sreฤ‡e da je svoj โ€œฤamac uvek vezivala za veliki ruski brodโ€.
On je rekao da je Rusija u najkritiฤnijim trenucima tokom istorije bila uz Srbiju, primetivลกi da je โ€œSrbija danas, okruลพena bivลกim prijateljima, u dosta teลกkom poloลพajuโ€ i da joj je pomoฤ‡ Rusije itekako potrebna, posebno kako bi saฤuvali Kosovo, koje je โ€œsrpski Jerusalimโ€.
Patrijarh je istakao da ฤ‡e Hram Svetog Save, nakon ลกto bude zavrลกen, biti najveฤ‡i hram na svetu oslikan mozaicima i izrazio oฤekivanje da ฤ‡e veฤ‡ sledeฤ‡e godine biti osveฤ‡en.
Generalni sekretar Predsedniลกtva Srbije Nikola Selakoviฤ‡ je ocenio da je potpisivanje sporazuma istorijski ฤin, jer predstavlja nastavak realizacije pomoฤ‡i koju je obeฤ‡ao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin kada je prilikom boravka u Beogradu posetio Hram Svetog Save.
โ€œZahvaljujuฤ‡i predsednicima Vladimiru Putinu i Aleksandru Vuฤiฤ‡u, mi smo danas svedoci istorijskog procesa zavrลกetka radova na Hramu Svetog Save. Uveren sam da ฤ‡emo uskoro svi zajedno, sa dvojicom predsednika i dvojicom patrijarha, prisustvovati osveฤ‡enju Hrama i da ฤ‡e tada svako ko nije verovao u velike reฤi Dostojevskog da ฤ‡e lepota spasiti svet, biti svestan toga kada zakoraฤi u Hram Svetog Save koji ฤ‡e zablistati mozaicima velikog narodnog umetnika Nikolaja Muhinaโ€, istakao je Selakoviฤ‡.
On je dodao i da je nastavak radova na Hramu potvrda bliskosti i bratskih odnosa izmeฤ‘u ruskog i srpskog naroda, Rusije i Srbije, koji su u ovom trenutku na svom istorijskom vrhuncu.
Elenora Mitrofanova, rukovodilac federalne agencije โ€œRosotrudniฤestvoโ€, koja je koordinator realizacije projekta oslikavanja Hrama, podsetila je da je saradnja na ukraลกavanju jednog od najveฤ‡ih pravoslavih hramova u svetu, zapoฤeta 2016. i da je krajem 2017. zavrลกeno oslikavanje kupole, primetivลกi da je oslikavanje Hrama jedna od manifestacija duhovne bliskosti srpskog i ruskog naroda.
Ona je rekla da nije sluฤajno ลกto je sporazum potpisan dan uoฤi 20. godiลกnjice od poฤetka vojne agresije NATO-a u Jugoslaviji i da je utoliko veฤ‡a odgovornost prema oฤuvanju mira i sloge.
U ime patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila prisutne u Ruskom domu pozdravio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijarลกije protojerej Nikola Balaลกev.

On je rekao da su ruska crkva i njeni vernici bili 1999. uz svoju braฤ‡u Srbe, kada se โ€œdogodila uลพasna agresija protiv suverene drลพave u srcu Evropeโ€, koja je ostavila uลพasne posledice.
Balaลกev je podsetio da je tadaลกnji ruski patrijarh Aleksej Drugi posetio Beograd i u aprilu sa srpskim patrijarhom Pavlom sluลพio liturgiju u Hramu koji se joลก uvek gradio.
โ€œTaj Hram je za milione ljudi u Srbiji postao simbol pobede duha, ognjiลกte za nadu za sadaลกnja i buduฤ‡a pokolenja i za nas je ogromna ฤast ลกto Rusija, Ruska pravoslavna crkva i ruski narod uฤestvuju sa srpskom stranom u ukraลกavanju Hrama Svetog Save i to u trenutku kada Srpska pravoslavna crkva slavi osam vekova svoje autokefalnostiโ€, istakao je Balaลกev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.