U trendu

Snimanje filma o Svetozaru Miletiću počelo u Beogradu

BEOGRAD – Snimanje dugometražnog igranog filma pod radnim nazivom „Svetozar Miletić“ u režiji Darka Bajića, sa Ljubomirom Bandovićem u naslovnoj ulozi, počelo je danas ispred Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović rekao je da je u nastajanju film o „Vojvodini staroj“ kao što je to govorio Veljko Petrović.

„Počelo je snimanje ostvarenja o životu Svetozara Miletića, Jaše Tomića, Milice Tomić supruge ćerke Svetozara Miletića i supruge Jaše Tomića i svih drugih znamenitih Srba, Vojvođana starog vremena koji su svojim radom i žrtvom napravili temelje moderne srpske Vojvodine i bili lučonoše u kulturi, obrazovanju i svim oblastima značajnim za život koji sada živimo“, kazao je Mirović.

On je dodao da se Milovan Vitezović kao jedan od naših najpoznatijih književnika i dramaturga pre dve godine prihvatio obaveze da napiše scanario za igrani filma a na našu sreću režiraće ga Darko Bajić.

„Nakon nekoliko meseci kada film bude završen imaćemo priliku da po prvi put na filmskom platnu vidimo priču iz pomalo zaboravljene istorije Vojvodine, što me čini uzbuđenim, ali i odgovornim za sve ovo jer sam jedan od inicijatora snimanja filma. Ovog posla ne bi bilo da nismo obezbedili novac zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja, Filmskim centrom i brojnim lokalnim sredinama na teritoriji Vojvodine“, kazao je Mirović i izrazio nadu da će publika već sledeće 2020. godine imati prilike da vidi prikaz tog žrtvenog perioda o kojem se, kako kaže malo zna.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević napominje da je teško odrediti značaj ovog projekta jer se njegovi dobačaji i u kulturološkom i istorijskom smislu veoma veliki.

„Film se bavi velikom istorijom srspke Vojvodine u drugoj polovini 19. veka. Ta tema je na određeni način bila zanemarivana u obrazovnom sistemu u 20 veku. Nije bila sasvim skrajnuta, ali ni akcentovana u meri da bi podigla svest ljudi o značaju pojedinaca, događaja i fenomena koji su obeležili značajni deo naše istorije. Ovakav film o Svetozaru Miletiću i Jaši Tomiću trebalo je da bude snimljen odavno, ali evo sada i dobre prilike“ kazao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, priča o Svetozaru Miletiću je zapravo priča o jednom od naznačajnijih ličnosti Srbije u poslednjih dve stotine godina.

„Čovek koji je eliksire svoje snage i nacionalnog nadahnuća, talenta ulili direktno u tokove srpske istorije i politike. Kada je poidignut najveći ustanak srpskog naroda, Hercegovački ustanak, svi Srbi iz Bosne i Hercegovine tražili su da se Svetozar Miletić stavi na čelo tog pokreta. Miletićeve vizije i pregalački rad su od velikog značaja i sa velikim optimizmom čekamo premijeru u maju sledeće godine“, kazao je Vukosavljević.

Miovan Vitezović, autor scenarija za film, kaže da je Miletić napravio pokret „Omladina srpska“ koji je konačno opredelio Srbe i učinio ih svesnim svoga porekla, nasleđa i budućnosti.

„U njegovoj generaciji je interesantan javnosti i njegov kum Jovan Jovanović Zmaj. Oni imaju i sličnu porodične drame. Svetozara Miletića nismo istrgli iz konteksta postojanja Austrugarske. Miletić je uveo ime Slobodan u srpski narod. Istoričar Slobodan Jovanović je prvi Srbin koji je poneo to ime. Svetozar je i imenom opredeljivao narod prema slobodi“ kazao je Vitezović.

Darko Bajić je kazao da je dobio sjajan tekst i da nije imao dilemu da prihvati režiju filma o Svetozaru Miletiću.

„Pitao sam sebe šta sam uradio od istorijskih tema i shvatio da sam snimao ostvarenja o sadašnjici ili o budućnosti.

„Iako pripada epohi, naša filmska priča podseća na sve ovo što nam se danas dešava. Posle dugog istraživanja ove teme mogu da kažem da se ništa nije promenilo. Balkan stoji tamo gde stoji, a interesi velikih sila su isti. Bilo kakvo rešenje za Balkan i dan danas ne postoji“, kazao je Bajić i dodao da je dobio šansu da snimi film o kakvom je maštao.

„Taj film će podstaći mladu generaciju o istoriji. Nadam se da će ta mlada generaciji pokušati da razreši taj čvor na Balkanu. Ponudićemo ovaj film Evropi da se upozna sa jednim delom srpske istorije“, kazao je Bajić i izrazio zadovoljstvo, jer je Ljubomir Bandović u glavnoj ulozi.

„Bandović je izrastao u vrhunskog glumca koji istražujući lik koji tumači može da dočara sve ono što nam je važno u filmu“, kazao je Bajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.