U trendu

Srbija na Savetu ministara kulture JIE u Rijeci

RIJEKA – Delegacija Ministarstva kulture i informisanja, predvođena državnim sekretarom Aleksandrom Gajovićem i pomoćnicom ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Asjom Dračom Muntean, prisustvovala je danas sastanku Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope (JIE) u Rijeci.

Na skupu je potpisana Deklaracija koja poseban akcenat stavlja na jačanje regionalne saradnje u oblasti kulture i kreativnih industrija, sa posvećenošću razvoju međuresorne saradnje na planu turizma, obrazovanja, zaštite životne sredine i zdravlja u duhu Agende Ujedinjnih Nacija 2030, saopštilo je Ministarstvo.

„Dobro je da ovaj dokument sve to predviđa, jer se on, između ostalog, odnosi na nacionalne i regionalne ustanove i organizacije koje će biti domaćini zajedničkih seminara i sastanaka“, rekao je Gajović u Hrvatskoj koja trenutno predsedava Savetom.

Državni sekretar je naglasio da će Srbija aktivno učestovati u primeni Deklaracije i promovisati je na svim nivoima „baš kao što to čini sa upotrebom novih tehnologija u oblasti digitalizacije i zaštite kulturnog nasleđa“.

„Takođe, uvek ćemo bez pogovora podsticati zaštitu kulturne raznolikosti regiona i borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima, kako je to inače jasno naznačeno i podržano od strane EU, Saveta Evrope i Uneska“, podvukao je Gajović.

Ocenio je da je to zajedništvo, u okvirima naših različitosti, temelj, ali i snaga kulture kojoj se neprestano i marljivo moramo posvećivati, bez obzira gde se ona nalazi i u čijem je posedu.

Na ministarskom sastanku u Sofiji, u maju 2019. godine, usvojena je Deklaracija kojom je formiran Fond za kulturnu saradnju Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope, u saradnji sa Uneskom, a koji ima za cilj finansiranje zajedničkih regionalnih projekata u oblasti kulture.

„Trenutno se radi na inplementaciji tog dokumenta koji će definisati tačan način funkcionisanja Fonda i iznose koje će svaka država izdvojiti kao naknadu za doprinos ostvarenju postavljenih ciljeva“, rekao je državni sekretar.

Istakao je da se upravo izrada, a zatim i primena tog dokumenta „dobro uklapa u temu našeg ovogodišnjeg skupa u Rijeci – Mobilnost umetnika i saradnja na zajedničkim projektima u Jugoistočnoj Evropi“.

Prema njegovim rečima, kulturna saradnja u Jugoistočnoj Evropi i zajednički kulturni projekti, koji promovišu interkulturalni dijalog i njen održivi razvoj, zajednički su ciljevi svih zemalja članica Saveta.

Navodeći da je Srbija već formirala Fond za mobilnost umetnika i profesionalaca u kulturi, preko kojeg je podržano više od 200 aplikanata na godišnjem nivou, Gajović je ocenio da „smo time na najbolji način odgovorili mnogim kulturnim izazovima na regionalnom i globalnom nivou“.

U sklopu koncepta i sadržaja onoga što predstavlja osnov aktivnosti zemalja članica Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope, obaveza mi je da istaknem važnu i plodonosnu saradnju u više kulturnih segmenata između sadašnje Evropske prestonice kulture – Rijeke, i buduće – Novog Sada, čime je, kako je rekao, Republika Srbija veoma ponosna, kazao je on.

Podsetio je da je Srbija bila jedna od retkih zemalja u svetu koja nije imala zakon kojim se sveobuhvatno uređuje zaštita arhivske građe i funkcionisanje arhivske delatnosti, kao izuzetno važnog segmenta kulture i kulturne baštine.

„Novim Zakonom o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji je nedavno usvojen, regulisan je sistem zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala, zatim uslovi i način korišćenja arhivske građe, kao i organizacija, nadležnost i delatnost arhiva u Republici Srbiji“, zaključio je Gajović.

Drugi deo sastanka u Rijeci bio je posvećen stvaranju regionalnog Fonda Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope, diskusiji o Sporazumu koji će stvoriti Fond i o njegovom budućem Statutu.

„Fond će biti namenjen neprofitnom sektoru u kulturi za projekte koji unapređuju regionalnu saradnju i očekujemo da će biti operativan sledeće godine“, rekla je pomoćnica ministra Asja Drača Muntean.

Ona je dodala da je Srbija spremna da učestvuje u tome i da će doprineti njegovom razvoju.

Sledeći sastanak Saveta biće održan 2021. godine u Grčkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.