U trendu

Tasovac: BF svira sve Betovenove simfonije 21. juna u BG

BEOGRAD – Nijedna generacija filharmoničara u prošlosti nije bila uspešnija od ove sadašnje koja zajedno sa našim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom ostvaruje vrhunske rezultate, stalno pomerajući svoje ali i umetničke granice ove sredine, ističe direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Tasovac ističe da je uspeh Beogradske filharmonije baziran na surovim audicijama, poznavanju svetskih trendova i predanosti i odgovornosti najboljih muzičara Srbije i celog filharmonijskog tima.

„To već skoro dve decenije prati navijačka podrška naše publike i konstantno menadžersko prilagođavanje novim izazovima bez suvišnog kukumavčenja. I zato smo danas tu gde jesmo“, navodi Tasovac u autorskom tekstu za Tanjug.

Direktor Beogradske filharmonije naglašava da je misija orkestra da predstavi vrhunska izvođenja muzike što širem krugu publike.

„Kao što Njujork ima Njujoršku, Berlin Berlinsku tako i Beograd ima svoj simbol – Beogradsku filharmoniju. Ona jeste eksluzivna ali samo po kvalitetu – Beogradska filharmonija pripada i dostupna je svima. I zato smo prošle godine nastupali i u Staroj Pazovi, Smederevu, Novom Sadu, Koviljači, Bjeljini…“, navodi Tasovac.

Već u prvim danima 2020. godine BF svira, kako on najavljuje, u Valjevu koncerte za bebe i klince školskog uzrasta.

„Postoji nešto što je impresivno na tim koncertima. Pre svega to je, bez obzira na geografsku poziciju, posebna vrsta magije i emocije koja se stvara između publike i muzičara kao i aktuelnost muzike koja je pisana pre više decenija ili vekova“.

On navodi da je Beogradska filharmonija već sada spremna za finale aktuelne koncertne sezone kada će 21. juna 2020. godine napraviti najveću muzičku trku ikada.

„Zajedno sa Dortmundskom filharmonijom i našim šefom dirigentom Gabrijelom Felcom izvešćemo u Beogradu sve Betovenove simfonije u jednom danu, a nedelju dana kasnije ponovićemo ovaj ‘Betoven maraton’ u Dortmundu“, najavljuje Tasovac.

Prema njegovim rečima, naredna sezona 2020/21 BF do detalja je isplanirana i već se radi na vizuelnom identitetu novih tema kojima će se orkestar baviti.

„Započeli smo seriju pregovora za međunarodne turneje koje će biti deo proslave 100 godina Beogradske filharmonije, a početkom naredne godine očekujemo i raspisivanje međunarodnog konkursa za idejno rešenje nove zgrade Beogradske filharmonije“, završava Tasovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.