U trendu

Vijetnamska keramika na najvećoj web-aukciji

Trgovački brod koji je potonuo zajedno sa velikom količinom vijetnamske keramike iz XV i XVI veka je skoro 500 godina ležao na dnu Južno-kineskog mora. Nedavno je njegov tovar ugledao svetlost dana, zahvaljujući komplikovanoj operaciji koja je uključivala upotrebu najmodernije sonarne tehnologije i posebno obučenih ronioca koji su provodili sate na dubini od 70 metara.

Otkriće su istoričari umetnosti proglasili veoma važnim i dragocenim, jer je vijetnamska keramika izvađena iz mora, pokazala svoju vrednost i stala „uz rame“ sa slavnom kineskom crno-belom keramikom iz istog perioda. Oko 10% dragocenog tovara je vraćeno u Vijetnam gde će biti raspodeljeno između regionalnih muzeja i galerija, a ostatak se našao na aukciji. Impozantan broj od 150.000 komada keramike se našao pred potencijalnim kupcima u San Francisku, između 11. i 13. oktobra. Ono što je interesantno je činjenica da je aukcija prenošena i na Internetu u isto vreme i to je prvi zabeležen slučaj sinhronog odvijanja „offline“ i „online“ prodaje umetničkih dela. Takođe, ovo je i najveća aukcija ikad održana na web-u.

Butterfields aukcijsku kuću, koja je vodila aukciju, je internet-kompanija Ebay.com kupila prošle godine, tako da je spajanje „online“ i „offline“ aktivnosti bilo logično. Internet-aukcija je bila obogaćena „straming audio“ sadržajem, tako da su online-takmaci mogli da čuju glas voditelja prodaje, a na kompjuterskim monitorima su se u „real-time“ obliku pojavljivale cene i ponuđeni iznosi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.