U trendu

Više od 100 učesnika svetske konferencije o pantomimi

ŠANGAJ – Treća svetska konferencija o pantomimi počeće sutra onlajn u 8 sati ujutro po beogradskom vremenu i trajaće do nedelje 13. decembra, najavili su organizatori iz Kine i Srbije.

Na veliku smotru pantomime prijavilo se preko 100 učesnika sa svih kontinenata – iz Evrope, Azije, Afrike, Australije i Severne i Južne Amerike.

Veliki onlajn projekat realizuje se preko Svetske organizacije pantomimičara, Šangajskog međunarodnog festivala komedije i uz pomoć Šangajskog centra dramskih umetnosti.

Predstavnik sa srpske strane je jedan od vrhunskih pantomimičara, glumac Marko Stojanović, sa kojim su uspešan profesionalni odnos izgradile kineske kolege sa Međunarodnog pozorišnog instituta, posebno umetnički direktor Šangajskog centra dramskih umetnosti Nik Ju.

Osim njih, sa Stojanovićem saradnju imaju i nacionalna glumica prve klase Tian Šui, inače i glavni supervizor Šangajskog centra dramskih umetnosti, kao i profesor He Jan, šef katedre za glumu Šangajske pozorišne akademije.

Konferenciju će otvoriti Nik Ju, Ofer Blum iz Izraela, potpredsednik Svetske organizacije pantomimičara i Stojanović kao predsednik Svetske organizacije pantomimičara i glavni organizator konferencije.

Manifestaciju će zatvoriti Tian Šui i Kakumoto Acuši, reditelj iz Japana, koordinator Azijskog regionalnog saveta Svetske organizacije pantomimičara.

Stojanović je pre nekoliko sedmica postavljen za člana prestižnog Umetničkog komiteta Šangajskog međunarodnog festivala komedije i upravo sa glumicom Tian Šui u jeku pandemije, u aprilu pokrenuo je srpsko-kineski projekat „Umetnost i prijateljstvo“.

Tada su snimili na oba jezika poeziju Džao Lihonga i Dragana Dragojlovića, a video snimci su imali milionsku gledanost u kineskim i srpskim medijima, kao i na internetu.
Program svetske konferencije o pantomimi raspoređen je u četiri dana i najveći problem je bila vremenska razlika, jer su i govornici i učesnici udaljeni skoro 24 sata jedni od drugih.

Na programu su još dva panela “Žene u fizičkom pozorištu” i “Govor tela u kineskom pozorištu”, ali i dve veoma zanimljive prezentacije „Govor tela u Pekinškoj operi“ i „Pokrećući Brehta“ profesora Daniela Bauša, zamenika dekana i šefa katedre za napredne studije Akademije Dimitri iz Švajcarske.

Biće i pet onlajn radionica, a sve diskusije i promocije će biti direktno prenošene na Fejsbuk stranici Svetske organizacije pantomimičara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.