U trendu

Vukosavljević: Slike vlasništvo države, biće vraćene u Muzej

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je postignut dogovor da se pet vrednih umetničkih slika koje se nalaze u dvorskom kompleksu na Dedinju vrate u Narodni muzej.

„Sve slike koje se nalaze u Narodnom muzeju, drugim muzejima, pa i u dvorskom kompleksu, državna su svojina. One su pod kontrolom i redovno se popisuju, a ovaj mali zaplet da li će biti u Narodnom muzeju ili dvorskom kompleksu biće rešen u interesu srpske kulture i javnosti“, rekao je Vukosavljević za TV Prva.

Po pitanju ovih pet slika, kako je objasnio, došlo je do šumova u komunikaciji između Narodnog muzeja i predstavnika porodice Karađorđević.

„Potpuno legitimno je i da ta kolekcija ostane u dvorskom kompleksu, kao što je i fer da ako Narodni muzej potražuje jednu, dve, tri slike, da to bude dato Narodnom muzeju radi obogaćivanja kolekcije“, naglasio je ministar.

Kako je dodao, dogovor je postignut, formirana je komisija, pobedila je dobra volja i neke slike će biti vraćene u Muzej, a jedna u Dvor.

Vukosavljević je ocenio i da je nekorektno i zlonamerno što se činjenica da je član Krunskog saveta koristi za tvrdnje da personalno utiče na te odluke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.