U trendu

Hleb koji uspeva svima: Ne mesi se, a izgleda bolje od onog iz pekare

Hleb koji se ne mesi nije ništa novo, ali vredi ga se setiti. Nije zahtevan za pripremu, jedino što vam potrebno je strpljenje. Na kraju svega dobićete mekani vazdušasti hleb s hrskavom koricom koji u zatvorenoj kutiji može stajati par dana, a da se totalno ne izmrvi.

Za ovaj vam hleb potrebna su četiri sastojka – brašno, suvi kvasac, so i voda.

Sastojci:

– 430 g glatkog brašna

– ¼ kašičice suvog kvasca

– 2 kašičice soli

– 390 ml mlake vode

– Kukuruzne ili pšenične mekinje, po potrebi

Priprema:

U velikoj posudi izmešajte suve sastojke. Dodajte vodu i mešajte dok se sve ne sjedini i više ne bude grudvica brašna. Testo bi trebalo da bude lepljivo i kompaktno. Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji najmanje 12 sati, idealno 18 sati, na sobnoj temperaturi.

Videćete da je testo za hleb spremno ako je pahuljasto i puno mehurića. Pobrašnavite podlogu za rad i stavite testo. Pospite ga s još malo brašna i lagano ga prema sredini preklopite jednom ili dvaput. Lagano ga prekrijte plastičnom folijom i ostavite da „odmara“ još 15-ak minuta.

Koristeći dovoljno brašna da vam se testo ne lepi za površinu ili po prstima, nežno i brzo ga oblikujte u loptu. Pamučnu krpu dobro prekrijte brašnom, pšeničnim ili kukuruznim mekinjama. Loptu testa spojenom stranom prema dole odložite na krpu pa pospite s još malo brašna, pšeničnih ili kukuruznih mekinja. Prekrijte ga još jednom pamučnom krpom i ostavite da „odmori“ još 2 sata. Testo je spremno kada se udvostručilo u obimu i ne vraća se lako kada ga bocnete prstom.

Barem pola sata pre nego što je testo spremno, zagrejte rernu na 230 stepeni. Dok se rerna zagreva, u nju stavite gusanu, emajliranu ili vatrostalnu posudu. Kada je testo spremno, posudu pažljivo izvadite iz rerne.

Testo pažljivo prebacite u posudu (spojenom stranom prema gore) i lagano protresite jednom ili dvaput. Poklopite i pecite 30 minuta, zatim sklonite poklopac i pecite još 15 do 20 minuta dok hleb ne postane zlatan. Izvadite ga iz posude u kojoj se pekao, na dasku ili rešetku, i ostavite da se ohladi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar