U trendu

Budite izvrsne domaćice: 12 sjajnih trikova za kuvanje

Ovi korisni saveti pomoći će vam da se lakše snađete u kuhinji dok kuvate, pogotovo ako niste iskusna domaćica.

Pročitajte ceo recept pre nego što počnete da kuvate

Ako nešto kuvate prvi put i treba vam recept, najbolji savet je da ga prvo pročitate do kraja, pa tek onda počnete da kuvate. Ne samo što će vam ovo pomoći da bolje razumete šta ćete spremati, nego ćete moći i da utvrdite koji lonac, tiganj i ostalo posuđe će vam biti potrebno. Takođe, bićete spremni i na situcaciju mariniranje preko noći.

Složite namirnice koje su vam potrebne

Profesionalni kuvari koriste ovaj sistem – prvo slože sve sastojke iz recepta, delimično ih pripremajući (poput odmeravanja i sečenja) i stavljaju ih blizu. Ovaj sistem je odličan savet za sve domaćice, jer pomaže pri organizaciji. To će vam osigurati da ne zaboravite nijedan sastojak i uštedeće vam vreme.

Noževi treba da su vam uvek oštri

Neka vam noževi uvek budu oštri, jer ako su tupi skloniji su klizanju prilikom sečenja, što povećava šansu da se posečete. Oštri noževi će vam omogućiti da lakše sečete namirnice, pogotovo ako znate pravilno da ga koristite.

Lepo začinite

So je ključan začin ako želite da vaša hrana bude ukusna. Većina recepata napominje kada treba da se doda so, ali zlatno pravilo je da dodate barem prstohvat ili dva soli kada počnete da kuvate i opet na samom kraju. Često isprobavajte hranu tokom kuvanja da biste videli da li ste dobro začinili.

Koristite odgovarajuće posuđe

Kad u receptu piše da koristite određenu vrstu tiganja, koristite je. Ako imate samo jedan tiganj ili šerpu, bitno je da kupite nekoliko vrsta posuđa koje znate da će vam uvek biti potrebni i tako ćete biti spremni.

Povrće i meso pre kuvanja osušite

Ako pečete meso koje je vlažno ono neće biti dobrog ukusa i neće se pravilno ispržiti. Meso uvek osušite ubrusom, pa ubacite u tiganj, tepsiju… Isto važi i za povrće.

Nemojte pretrpavati tiganj

Bez obzira da li pečete ili pržite u tiganju (tepsiji, šerpi…), važno je da ih ne pretrpate namirnicama. Dobro je da namirnice imaju prostora da se lepo isprže.

Bacajte začine koji su izgubili miris

Mleveni začini brzo izgube miris, a samim tim i ukus. Zato, ako vaš začin nema nikakav miris možete da ga bacite, jer neće dati nikakav ukus jelu.

Sačuvajte masnoću

Pileća masnoća je neverovatna stvar, bilo da pržite luk u njoj, dinstate povrće ili je mažete na tost. Kada napravite piletinu ohlađenu masnoću iz šerpe/tepsije/tiganja sipajte u plastičnu posudu i čuvajte je u zamrzivaču. Ovo važi i za slaninu.

Uvek čuvajte limun u frižideru

Limun će duže ostati svež ako ga čuvate u frižideru, tako da ćete uvek moći da dodate svež sok od limuna u sve, od preliva do koktela. Osim toga, možete koristiti koru od limuna za čišćenje drvenih dasaka za sečenje.

Kako da korica piletine uvek bude hrskava?

Pile obilno posolite i ostavite da stoji nepokriveno u frižideru nekoliko sati pre pečenja. Tako ćete dobiti najhrskaviju kožicu.

Koristite zamrzivač

Već znate da ostatke hrane možete da ostavite u zamrzivaču. Ali napravite mesto u svom zamrzivaču i za zalihe koje će vam olakašti prirpemanje jela. Smrznuti đumbir duže će ostati svež i lakše ćete ga izrendati. Pastu od paradajza, bujone i soseve možete da zamrznete i posle ih samo odmrznete ako vam zatrebaju za neki recept. Takođe, možete da zamrznete testo za kolače i pite, belanca i žumanca i da koristite kad god vam zatrebaju, piše stvarukusa.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar