U trendu

Đokovićev najozbiljniji početak

U Melburnu su iscrtani putevi žreba, od preksutrašnjeg uvodnog kola, do finala prvog grend slem turnira sezone, 29. januara.

Koliko god privlače pažnju saopšteni parovi – sigurni i potencijalni – za ovdašnje navijače je jači i neprijatniji utisak da se broj naših predstavnika na Otvorenom prvenstvu Australije sveo ne četvoro, upola manje nego na grend slem turnirima prethodnih godina.

Pored drugog nosioca Novaka Đokovića i 29. Viktora Troickog, u prvom kolu će biti još samo Dušan Lajović i Jelena Janković, oboje sa niskim rejtingom i teškim rivalima, pošto je svih osmoro tenisera u kvalifikacijama zaustavljeno pre trećeg, odlučujućeg kola.

Tako se osvrt na objavljeni žreb u Melburnu deli na dve različite priče: realne nade u Đokovića i zebnju za ostalo troje. Šestostruki šampion Australije može da bude potpuno zadovoljan svojim rasporedom u trci za rekordnom sedmom titulom. U svojoj – ovog puta donjoj – polovini ima Rafela Nadala, Miloša Raonića i mladog Aleksandra Zvereva, a u četvrtini: Tima i Dimitrova, sa kojim može da se sastane već u četvrtom kolu.

Nimalo lakši zadatak nema prvi nosilac Endi Mari, iako Ukrajinac Ilja Marčenko nije opasan protivnik za start. U četvrtini Britanca su Kei Nišikori i povratnik Rodžer Federer, kao potencijalni rivali u četvrtfinalu, a do polufinala bi sa njegove strane mogli da dođu nepredvidljivi protivnici, Stanislas Vavrinka ili Nik Kirios. Čini se da Vavrnika, u gornjoj polovini, i Raonić u donjoj, imaju prilično otvoren put ka polufinalu.

Najzanimljiviji detalj iz Đokovićevog žreba jeste upravo onaj najizvesniji, da u prvom kolu igra sa teniserom protiv koga je pre nedelju dana jedva spasao pet meč-lopti, od toga četiri vezane u taj-brejku, gubeći sa 6:2. Fernando Verdasko je četiri puta uspeva da ga pobedi u dosadašnjih 13 mečeva, od čega dva puta u Novakovoj juniorskoj karijeri, a tri puta na šljaci.

Lepo je podestiti se da je osamnaestogodišnji Novak Đoković uspeo još 2005. da stigne do trećeg kola dva ustopna grend slem tutnira, na Vimbldonu i u Njujorku, gde ga je zaustavio tri i po godine stariji Fernando Verdasko, tek posle pet setova i preokreta: 6:1, 4:6 6:7(2), 6:4, 6:4.

Sve tri preostale pobede Španac je slavio na omiljenoj šljaci, u Hamburgu 2006, a potom u Rimu i Monte Karlu 2010. Međutim, kada su prvi put igrali na šljaci Rolan Garosa, devetnaestogodišnji Đoković ga je ubeljivo pobedio: 6:3, 6:3, 7:6(1).

Da Verdasko zna da napravi iznenađenje na startu, pokazao je upravo na prošlogodišnjem grend slem turniru u Melburnu. Tada je u prvom kolu, posle pet setova, nadigrao svog slavnog zemljaka Rafaela Nadala, protiv koga je tokom prvih sedam godina rivalstva izgubio svih 13 mečeva, a od Madrida 2012. vodi sa 3:2.

Realno, početak protiv Verdaska bi braniocu titule više mogao da koristi, nego da ga zabrinjava. Poznato je da naš teniser brzo vraća dugove svima koji ga neočekivano namuče ili pobede, a Španac ga je na vreme upozorio u Dohi da se trgne i motiviše od samog početka.

Ako pobedi, čekaće ga bolji iz duela Denisa Istomina iz Uzbekistana i kvalifikanta, a u trećem kolu bi to mogao da bude Pablo Karenjo Busta. Opasnost u četvrtom kolu, zvana Grigor Dimitrov, leži u naglom usponu forme bugarskog tenisera, koji je u Brizbejnu upravo ostavio za sobom, redom, Tima, Raonića i Nišiorija, na putu do pete titule u karijere, a prve još od 2014, kada je bio osmi na svetskoj listi.

Viktoru Troickom neće biti nimalo lako u četvrtini Stanislasa Vavrinke, na koga može da naiđe već u trećem kolu. Izazov mu stiže već u prvom kolu, u liku darovitog bosanskog tenisera Damira Džumhura, a do drugog kola stiže pobednik duela Italijana Paola Lorencija i Australijanca Džejmsa Dakvorta.

Dušan Lajović počinje protiv Stefana Robera iz Francuske, a već u drugom kolu bi mogao da mu dođe Žo Vilfrid Conga.

(Marjan Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.