U trendu

Đorđević: Bilo je nemoguće pobediti Francusku

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da ne može da bude nezadovoljan učinkom ekipe na Evropskom prvenstvu, ali da je današnja utakmica protiv Francuske za bronzanu medalju „bila nemoguća da se pobedi iz raznih razloga“.

„Čestitam Francuskoj i organizatoru na dobroj organizaciji utakmice za bronzu. Čestitam igračima na izvanrednom ponašanju, odnosu prema igri i treningu tokom celog prvenstva i u par godina što smo zajedno. Dali smo sve od sebe u okolnostima koje nisu baš bile najidealnije da se odigra utakmica za bronzu protiv domaćina i takvih igračkih legendi koje su već bile preodređene za zlato“, rekao je Đorđević posle utakmice.

Košarkaška reprezentacija Srbije nije danas uspela da osvoji bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu pošto je u Lilu izgubila od Francuske sa 68:81.

„Iz respekta prema košarci i igračima ne bih rekao ono što me u ovom trenutku tišti i zbog toga sam to rekao samo igračima u svlačionici. Ne mogu da budem nezadovoljan, pokazali smo mnogo, borili se, došli smo do utakmice za medalju. Šteta, ovo je bila nemoguća utakmica da se pobedi iz raznih razloga. Kada je budem pogledao to će potvrditi moje razmišljanje“, rekao je Đorđević.

Košarkaši Srbije izbori su mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine, a finalisti sa Evropskog prvenstva, Španija i Litvanija su se plasirali direktno.

„Bićemo ovde i sledeće godine, još jači i odlučniji. Izborili smo kvalifikacije, što je bio jedan od primarnih ciljeva, ali naša najveća želja i cilj, do koga smo mogli da dođemo… Ali košarka je takva, igra se na jednu loptu, a utakmica protiv Litvanije nam je oduzela mnogo energije i mentalne snage koju smo imali. Tokom šampionata smo pokazali dobru mentalnu snagu, grupa je bila izuzetno teška, mnogo smo se potrošili“, rekao je selektor.

On je rekao da je njegovoj ekipi mnogo štete u današnoj utakmici nanela igra u skoku, pre svega skok u napadu Rudija Gobera.

„Snagom i agresivnošću su nas odvukli daleko od koša, tražili smo šut, u trećoj četvrtini imali smo šest otvorenih šuteva koji ne ulaze, a obično uđe jedan. Sve vreme smo ponavljali, samo jedna, polako poen po poen, ali taj poen nikako da dođe. Bez obzira što smo u odbrani izginuli, dosta štete nam je naneo ofanzivni skok Gobera, koji nismo uspeli da iskontrolišemo“, rekao je Đorđević.

„To je možda prva utakmica koju smo izgubili na skoku, igrači treba da budu u kontaktu, taj segment nismo dobro radili ali treba mnogo košarkaškog znanja koje možda fali nekim igračima, način na koji se igraju ovakve utakmice“, dodao je on.

Selektor je naveo da „sve može bolje i konstrukcija tima“, ali da mladi igrači moraju da napreduju.

„Oni moraju individualno da napreduju i počnu da shvataju košarku koja se ne igra samo po videima i društvenim mrežama i tviterima, nego ona koja dovodi do rezultata i medalja. Toliko je teško osvojiti medalju, ovakve utakmice se dobijaju velikim znanjem i kvalitetom ne samo telentom. Treba da prođe vreme. Videćemo sledeće godine kada se okupimo kako će sve to izgledati, rano je da se o tome razmišlja, rekao je Đorđević.

Bivši kapiten reprezentacije zahvalio je svim saradnicima i igračima rekavši da su svi dali sve od sebe da izgledaju kao ekipa i da se nada da su „bar to uspeli“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.