najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Džordan: Ne mogu više da ćutim

Legenda američke košarke Majkl Džordan saopštio je da “ne može više da ćuti” po pitanju tenzija između Afroamerikanaca i policije u SAD i objavio da će donirati dva miliona dolara udruženima koje promovišu poboljšanje odnosa policije sa zajednicama.

“Kao ponosan Amerikanac i otac koji je sopstvenog oca izgubio u bezumnom aktu nasilja, i kao crnac, duboko sam uznemiren zbog smrti Afroamerikanaca koje su ubili policajci i besan zbog kukavičkog targetiranja i ubijanja policajaca”, naveo je Džordan (53) u saopštenju upućenom medijima.

Džordan je istakao da želi da se beli policajci na fer način odnosi prema ljudima druge boje kože, kao i da se policajci poštuju i podrže, preneo je Rojters.

“Tužan sam i frustriran zbog podela i rasnih tenzija koje su u poslednje vreme sve gore. Znam da je ova zemlja mnogo više od toga i ne mogu više da ćutim. Potrebno je naći rešenje kako bi ljudi crne kože imali jednak i pravedan tretman, a policajci, koji rizikuju živote da bi nas zaštitili, podršku i poštovanje”, napisao je Džordan u otvorenom pismu objavljenom na sajtu “The Undefeated”.

Rasne tenzije su pojačane kada su policajci početkom jula ubili dvojicu Afroamerikanaca u Luizijani i Minesoti, a osam policajaca je ubijeno u napadima tamnoputih militanata.

Džordan je u pismu izrazio nadu da će u američkom društvu doći do “konstruktivnih” promena i “mirnog međurasnog dijaloga”.

Najbolji košarkaš svih vremena i vlasnik NBA kluba Šarlot, čije se bogatstvo procenjuje na više od milijardu dolara, donirao je dva miliona dolara dvema asocijacijama koje promovišu razumevanje između policije i građana.

“Ta suma nije dovoljna da se problemi reše, ali se nadam da će pomoći da se stvari promene nabolje”, naveo je Džordan, koji je sa Čikagom šest puta bio šampion NBA.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike