najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FBI istražuje Blatera zbog zataškavanja mita od 100 miliona dolara

Američki FBI istražuje ulogu odlazećeg predsednika Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sepa Blatera u korupcijskoj aferi teškoj 100 miliona dolara, objavio je danas BBC.

Američke vlasti sumnjaju da je Blater zataškao slučaj u kojem je kompanija za sportski marketing ISL isplatila 100 miliona dolara mita bivšim čelnicima Fife Žoau Avelanžu i Rikardu Tešeiri.

ISL je, prema pisanju BBC, dobila televizijska i marketinška prava za fudbalske utakmice od 1992. do 2000. godine.

Blater je negirao da je imao bilo kakva saznanja o tom slučaju, ali FBI smatra da je bio upoznat sa tim malverzacijama.

Sep Blater, kao i predsednik Uefe Mišel Platini, suspendovani su na 90 dana zbog istrage o “nelojalnoj isplati” od dva miliona dolara, koliko je 79-godišnji Švajcarac platio bivšem francuskom fudbaleru za konsultantske poslove.

Očekuje se da će se Blater i Platini sredinom decembra pojaviti pred sudijom Etičkog komiteta Fife.

Takođe, državni tužilac Švajcarske pokrenuo je krivičnu istragu protiv Blatera i ispitao je Platinija zbog sumnji na malverzacije novcem Fifa.

Fifa je pogođena velikim skandalom od maja, kada je uhapšena nekolicina njenih zvaničnika posle istrage američkih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Odlazeći predsednik Fife je zbog velikog pritiska javnosti u junu podneo ostavku, četiri dana pošto je dobio svoj peti mandat.

Predsednički izbori u Fifi održaće se 26. februara 2016. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike