U trendu

Strelci osvajaju hotele i televiziju

Naredno Evropsko prvenstvo u gađanju iz vazdušnog oružja održaće se od 6. do 12. marta u Mariboru, a najbolji strelci Starog kontinenta neće se nadmetati na nekom strelištu već u – hotelu.

U leto 2015. Maribor je bio domaćin evropskog prvenstva u gađanju iz malokalibarskog oružja i ono je održano na strelištu „Gaj” u u dvadesetak kilometara udaljenom Pragerskom. Taj šampionat na strelištu koje nema nikakve rashladne uređaje zapamćen je kao nehuman jer je jul 2015. bio izuzetno topao, a budući da nema ni grejna tela organizatori su u kandidaturi ponudili selidbu šampionata u mnogo bolje uslove Sportskog centra „Draš” i Hotela „Habakuk”.

Oba objekta nalaze se, jedan pored drugog, na periferiji Maribora na obronku Pohorja. U Sportskom centru „Draš”, tačnije u njegovoj sportskoj dvorani, biće postavljeno strelište s 80 mesta na kom će se održati sva kvalifikaciona takmičenja. Za finala u svim disciplinama odabrana je kongresna dvorana „Habakuka”, dovoljno velika za strelište sa osam mesta i gledalište. U sve to moći će da se uvere učesnici šampionata, ali i ljubitelji streljaštva širom Evrope iako ne mogu da odvoje vreme za put do Maribora.

RTV Slovenije će obezbediti televizijski prenos, a EBU će signal proslediti svim televizijskim kućama spremnim da plate „prihvatljivu cenu za televizijska prava za svoju zemlju”, kako je navedeno u saopštenju Evropske streljačke konfederacije.

Prenosom će biti obuhvaćena finala u sve četiri olimpijske discipline (vazdušni pištolj za muškarce i žene, vazdušna puška za muškarce i žene) i dve za koje se već sa stopostotnom sigurnošću može reći da će biti na programu narednih Olimpijskih igara u Tokiju 2020. To su borbe za medalje mešovitih parova u gađanju iz vazdušnog pištolja i vazdušne puške.

Ovaj prenos (10. i 11. mart) sigurno bi bio zanimljiv i našim ljubiteljima sporta, jer će reprezentativci Srbije u Mariboru braniti pregršt medalja osvojenih prošle godine na šampionatu u Đeru.

Prvi evropski prvaci u takmičenju mešovitih parova u „Audi areni” u Đeru postali su Zorana Arunović i Damir Mikec (pištolj) i Andrea Arsović i Milutin Stefanović (puška). Arsovićeva je osvojila i zlato u pojedinačnoj konkurenciji, a Arunovićeva bronzanu, ne računajući juniorske i ekipne medalje…

Finalno takmičenje u ženskoj konkurenciji puškom i u muškoj pištoljem biće posebno zanimljivo za posmatranje jer će se održati po novom formatu. Biće to prvi test novih pravila takmičenja koje bi trebalo da važe u ovom olimpijskom ciklusu. Po njima takmičiće se i juniorke pištoljem i juniori puškom, ali njihova finala nisu ušla u televizijsku ponudu.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.