najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Al Ravafed, Al Dahra i Tenis otimači zemlje u Srbiji

Kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahra i Al Ravafed i nemački Tenis u Srbiji su “otimači zemljišta”, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE), pozivajući se na izveštaj referentne medjunarodne nevladine organizacije GRAIN za 2016. godinu.

Pojam “otimanje zemljišta” označava kupovinu ili dugoročni najam velikih površina plodnog zemljišta u zemljama u razvoju ali sve češće i u razvijenim zemljama, a suština je u koncentraciji poljoprivrednog zemljišta koju u drugim zemljama sprovode velike korporacije, individualni investitori ali i vlade.

U Srbiji, prema analizi organizacije GRAIN, postoje tri takve kompanije: nemački Tenis i arapske Al Dahra i Al Ravafed, navodi VOICE.

Klemens Tenis, vlasnik nemačke klanične industrije Tenis, pominje se kao investitor koji namerava u stočarstvo u Srbiji da uloži 462,7 miliona američkih dolara, a pripašće mu i 15.000 hektara zemljišta.

GRAIN navodi da Al Dahra u Srbiji ima 9.000 hektara, a investicije te kompanije iznose 400 miliona dolara, dok Al Rafaved ima investicije vredne 156,9 miliona dolara i Vlada Srbije daje domaće poljoprivredno zemljište u zakup na 99 godina.

Na pitanja koja je VOICE poslao Vladi Srbije, a tiču se ugovora i poslovanja kompanija Al Dahra, odnosno Al Ravafed, nije odgovoreno u zakonskom roku, navodi taj novinarski istraživački centar.

Problem “otimanja zemljišta” je naizraženiji u afričkim zemljama, ali Odbor za privredu i socijalna pitanja Evropskog parlamenta navodi da je ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Evropi sve manje, a sve je više zemlje u rukama odredjenih velikih preduzeća pa tako jedan posto poljoprivrednih gazdinstava kontroliše 20 odsto poljoprivrednog zemljišta u EU, a tri posto poljoprivrednih gazdinstava kontroliše 50 odsto poljoprivrednog zemljišta.

(Beta)

1 komentar
  1. Djoka

    Kostić nije otimač zemlje u Serbiji? Došo kupio Elan i sve iljade hektara zemlje bez tendera još za vreme Dosmanlija i nikom ništa. Kako se onda drugovi niste bunili?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike