Ambasador SAD: Američke kompanije dolaze u Srbiju zbog kvalitetne radne snage i niskih troškova

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je da u Srbiji trenutno radi 100 američkih kompanija koje su investirale četiri milijarde dolara, dodavši da američke kompanije, pored ostalog, dolaze zbog kvalitetne radne snage, niskih troškova i geografskog položaja.

Skot je to rekao sinoć studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu govoreći o ekonomskim odnosima Srbije i SAD, saopštio je danas taj fakultet, koji obeležava 81 godinu od osnivanja.

Američki ambasador je naveo da je u članstvu Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), koja osim američkih firmi okuplja i kompanije drugih država, oko 200 kompanija koje zapošljavaju 100.000 radnika u Srbiji i plaćaju 75 odsto svih poreza u našoj zemlji, saopštio je Ekonomski fakultet.

Prema njegovim rečima, od 2000. do 2013. SAD su u Srbiju realizovale 643,2 miliona evra besprovratne pomoći.

Kajl Skot je ocenio da su osim ekonomskih veza, veoma jake i političke i kulturne veze SAD i Srbije.

Ambasador Skot je studentima ekonomije rekao da u Srbiji trenutno radi 100 američkih kompanija koje su investirale četiri milijarde dolara i zapošljavaju 18.000 ljudi, a da američke kompanije dolaze u Srbiju zbog kvalitetne radne snage, niskih troškova, logistike, geografskog položaja i zaposlenih koji govore strane jezike.

Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić zahvalio je Skotu na gostujućem predavanju, rekavši da je taj fakultet počastvovan posetom američkog ambasadora, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike