U trendu

Banka Engleske podigla referenthu kamatu, najviĆĄa od 2009.

LONDON – Centralna banka Engleske (BoE) podigla je danas ključnu kamatnu stopu za četvrt procentnih poena na 0,75 odsto, ĆĄto je najviĆĄi nivo od marta 2009. godine.

Devetočlani Monetarni komitet BoE jednoglasno je podrĆŸao odluku o povećanju kamate sa 0,50 odsto na 0,75 odsto, ĆĄto su ekonomisti i očekivali, prenosi agencija AP.

To je tek drugi put od finansijske krize iz 2008. godine da je Banka Engleske podigla REPO kamatnu stopu, a kao razlog za danaĆĄnju odluku je navela snaĆŸno trĆŸiĆĄte rada i visoku inflaciju.

Iz britanske ekonomije, međutim, ovih dana dolaze meơoviti signali.

Dok je nezaposlenost na najniĆŸem nivou od 70-ih godina proĆĄlog veka, a inflacija iznad cilja od 2,0 odsto, tačnije na 2,4 odsto, privredni rast je u dosadaĆĄnjem toku godine bio slabaĆĄan, građani ne troĆĄe mnogo, a kompanije su zabrinute zbog nedovoljnog napretka u pregovorima o Bregzitu, zbog čega bi Britanija mogla izaći iz EU bez dogovora o trgovini i poslovnim odnosima.

Ekonomisti, pak, očekuju da će BoE biti neơto opreznija kada je reč o daljem povećanju kamate u narednim mesecima, jer pregovori o Bregzitu sa EU ulaze u ključnu fazu i raste neizvesnosti u pogledu budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.