U trendu

Beogradski sajam očekuje izlazak iz krize

BEOGRAD – Beogradski sajam najveći globalni praznik izložbene i sajamske industrije Svetski dan sajmova 1. juna obeležava u znaku oporavka od posledica pandemije, ali i aktuelnih globalnih geopolitičkih previranja.

Podsećaju da su ključni predstavnik sajamske industrije ovog dela Evrope, dobitnik nagrade Svetske unije sajmova(UFI) za najkreativniju aktivnost 2019. godine, te da očekuju da će se u godini kada obeležavaju 85 godina postojanja vratiti normalnom i uspešnom poslovanju.

U dvogodišnju krizu BS je ušao sa izvrsnim rezultatima poslovne 2019. godine, koja je bila najuspešnija u poslednjoj deceniji. Prihodi su u odnosu na 2018. porasli za 12,5 odsto, broj izlagača iz 55 zemalja porastao je za 10odsto, a broj posetilaca za 5,5 odsto. Istovremeno ukupni efekti poslovanja Beogradskog sajma u 2019. godini procenjeni su na 14,4 milijardi dinara vrednosti prodate robe i usluga, 4,3 milijarde dinara bruto dodate vrednosti, 1.961 generisano novo radno mesto i 2,8 milijardi dinara ukupnih poreskih prihoda.

Svaki dinar zarađen pod kupolom Beogradskog sajma u ekonomiji je dalje uvećavan za još 2,48 puta, a na nivou kompanije, kao izolovanog privrednog društva, to je čak 9,1 puta (što je bilo 15-20 odsto bolje od svetskog sajamskog proseka).

Podsećaju da sajmovi imaju jednostavnu svrhu, a to je okupljanje različitih privrednih delatnosti radi ostvarivanja zajedničkih interesa i stvaranja mogućnosti za kontinuiran lanac snabdevanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.