U trendu

Bragonzi: Rastuca cena energije sve više podstiče inflaciju

KOPAONIK – Najveća opasnost za evropsku ekonomiju, kao i ekonomije Zapadnog Balkana i Srbije jeste rastuća cena energije koja stvara sve veći pritisak na inflaciju za domaćinstva i kompanije, kaže šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi.

„Vidimo i rizik ograničenog fiskalnog prostora zbog rastućih troškova za vojne svrhe, kao i za držanje cena energije za domaćinstva pod kontrolom“, rekao je Bragonzi Tanjugu na Kopaonik biznis forumu.

To će, kaže, smanjiti fiskalni prostor za preduzimanje kapitalnih investicija.

„Vidimo i rizik za kompanije koje su se još uvek oporavljaju od krize kovida 19, a proći će kroz drugi talas šoka i to u trenutku kad se vladine mere za oporavak od kovida 19 ukidaju“, naveo je Bragonzi.

Kaže da je kriza u toku i da je teško spekulisati kako će uticati na srednjoročne ekonomske tokove.

Bragonzi je komentarišući posledice ukrajinske krize rekao da su zemlje Zapadnog Balkana i istočnoevropske zemlje izloženije zbog postojećih veza kada je u pitanju nabavka gasa i prehrambene robe, na primer žitarica.

On je rekao Tanjugu da će se pogoršati i postojeći problemi u lancima snabdevanja nastalih zbog krize kovida 19.

„Teško je predvideti sada kako će se situacija menjati na duže staze. Sledeće nedelje će se Komitet za monetarnu politiku Evropske centralne banke sastati i predstaviti nove prognoze za ekonomije EU i zemlje iz okruženja, pa ćemo tada imati više informacija“, zaključio je Bragonzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.