U trendu

Braunovic: Srbijasume nisu krive za nestasicu peleta

BEOGRAD – Srbijašume nisu krive za nestašicu peleta, izjavio je danas Tanjugu direktor ovog preduzeća Igor Braunović i naveo da je količina drveta, koju su Srbijašume isporučile proizvođačima peleta, dovoljna da se podmiri oko 50 odsto korisnika peleta.

Pritom, napomenuo je da Srbijašume u ukupnoj proizvodnji drveta, od koga se pravi i pelet, zauzimaju trećinu našeg tržišta, a ostalo otpada na privatne šume, Vojvodinašume, nacionalne parkove

„Nadležne inspekcije Ministarstva rudarstva i energetike su ozbiljno pristupile ovom problemu, brzo će se videti rezultati njihovog rada i saznati da li je pelet u nekim magacinima i čeka bolja vremena za trgovce. Imamo takve informacije, pelet nije mogao da nestane, a inspekcije će brzo utvrditi šta se desilo“, rekao je Braunović.

Prema njegovim rečima, nije tačno da je cena peleta, koja je ograničena na 38.000 dinara po toni, niska.

Kako je objasnio, drvni pelet se pravi od drveta, a ako su za jednu tonu peleta potrebna dva kubika drveta, koja koštaju desetak hiljada dinara, nemoguće je da ostali troškovi proizvodnje peleta toliko podižu cenu proizvodnje da je 320 evra po toni malo.

„Ako je neko po tim nabavnim cenama Srbijašuma pre godinu dana prodavao pelet po 130 evra, kako bi ga danas prodavao po 500. Ne vidim razlog za tolike cene i mislim da se ovde radi o pokušaju da se stvori ekstra-profit u vreme kada za to vreme nije“, naglasio je Braunović.

On je naveo i da je potražnja za peletom ozbiljno porasla i da su zahtevi posebno veliki u Beogradu, pa su Srbijašume do danas fizičkim licima isporučile 100.000 kubika, što je za 30.000 više nego lane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar