Brnabić: Nije sigurno da će Srbija tražiti novi aranžman sa MMF

Srbija je fokusirana na završetak tekućeg programa sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i proceniće implikacije aranžmana na ekonomski rast pre nego što bude tražila novi, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

U intervjuu za agenciju Blumberg objavljenom danas Brnabić je na pitanje da li bi Srbija mogla da odustane od novog trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti odgovorila da je to „moguće“.

Premijerka je rekla i da želi da ekonomski rast Srbije ubrza na 4,0 procenta tokom naredne dve godine sa 3,0 odsto u 2017. Na tom putu čeka je mnogo posla, s obzirom da je u prvom kvartalu rast usporio na 1,2 odsto u odnosu na ista tri meseca prošle godine.

Predsednica vlade sada razmatra da li koristi od novog aranžmana sa Fondom nadmašuju stroge zahteve kreditora.

„Naravno da je dobro imati nekog ko daje tempo reformama, s kime diskutuješ o prioritetima i sve to govori u prilog (aranžmana sa MMF). Medjutim, nekad je Fond mnogo stroži nego što je neophodno, i s te strane, moguće je da novi sporazum koči rast“, rekla je premijerka za Blumberg.

Ana Brnabić je kazala da njena vlada želi da do 2020. smanji broj radnih mesta u lokalnoj upravi za 11.300, uključujući 2.500 ove godine.

Taj broj ide na 80.000 radnih mesta koja je bivši premijer Aleksandar Vučić ukinuo u lokalnim samoupravama i državnim preduzećima od 2013.

Nakon što je jedan od najvećih evropskih budžetskih manjkova pre tri godine sveden na manje od trećine u 2016, javne finansije Srbije su u boljem stanju.

Premijerka je rekla da njen tim još „razmatra i odlučuje“ da li da se ove godine ide ili ne sa novim evroobveznicama jer su „uslovi na lokalnom tržištu dobri a likvidnost budžeta je veoma dobra“.

„Prošla godina je bila naša prva godina sa primarnim suficitom ali velika suma još ide na plaćanje kamata (na skupe zajmove)“, rekla je Ana Brnabić i dodala: „Mislim da će 2018. biti godina kada možemo da očekujemo da kamate budu znatno manje“.

U Beogradu je trenutno misija MMF koja preispituje napredak strukturnih reformi i Srbija je, kako je rekla premijerka, „100 odsto fokusirana na sedmu reviziju“.

MMF je u martu pohvalio napredak Srbije ali je ocenio da je „ostalo još dosta da se uradi“.

Jedan od najvećih izazova za novu vladu je prodaja ili zatvaranje preduzeća gubitaša koji svake godine izvuku iz državnog budžeta oko milijardu dolara.

Srbija takodje mora da usvoji zakon o lokalnim samoupravama od kojih su neke, prema rečima premijerke, pre samo nekoliko godina imale i pet puta više zaposlenih nego što im treba.

„Pred nama su i dalje neki teški, veoma teški zadaci koje treba da rešimo do kraja godine“, zaključila je predsednica vlade Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike