U trendu

Cena WTI nafte blizu 67 dolara, SAD prodaju strateške rezerve

NJUJORK/LONDON – Cena američke nafte WTI je danas blizu 67 dolara za barel, uoči objavljivanja nedeljnih podataka o zalihama u SAD, čija vlada nastavlja sa prodajom nafte iz strateških rezervi.

Cene naftnih fjučersa su se danas neznatno promenile, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u septembru, čije ugovaranje ističe danas, poskupela je za 0,5 odsto na 66,76 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, a u 10:43 časova po londonskom vremenu.

Ukupan promet je bio oko 50 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

WTI nafta je juče poskupela za 52 centa na 66,43 dolara za barel.

S druge strane, severnomorska nafta „brent“ za dostavu u oktobru zadržala se na nivou od 72,21 dolara po barelu na berzi ICE Fjučers Evropa u Londonu, nakon jučerašnjeg skoka od 38 centi.

Američka vlada će na prodaju ponuditi 11 miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi, u sklopu ranije najavljenih planova.

Takav potez dolazi i uoči obnavljanja američkih sankcija na iranski izvoz nafte.

Iz banke BNP Pariba, međutim, poručuju da su to isuviše male količine da bi se kompenzovao manjak koji će nastati na tržištu zbog blokade prodaje iranske nafte.

Procenjuje se da su američke komercijalne zalihe nafte pale prošle nedelje za dva miliona barela, posle iznenađujućeg skoka nedelju dana ranije, navodi njujorška agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.