Dačić poziva privrednike Berlina da investiraju u Srbiji

BERLIN – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je privrednike Berlina da posete Srbiju i lično se uvere da je naša zemlja spremna da ponudi izuzetno povoljne uslove poslovanja.

„Naši ključni interesi su povećanje nemačkih investicija u infrastrukturne projekte, saradnja u oblasti auto-industrije i energetike, poljoprivredno-prehrambeni sektor, IT i turizam“, rekao je Dačić na ceremoniji obeležavanja 20 godina Registrovanog udruženja berlinskih privrednika „Berlinski privredni razgovori“.

On je, u diskusiji na temu „Zapadni Balkan u Evropi – mogućnosti i izazovi“ izrazio očekivanje da će rezultat ovog skupa biti odluka privrednika Berlina da i oni postanu deo impresivne nemačke poslovne zajednice u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbija je, na svom putu ka punopravnom članstvu u EU, sprovela niz reformi u ekonomskoj, ali i u oblastima vladavine prava, funkcionisanja državnih i lokalnih organa uprave, digitalizacije i slično.

„Time je, istovremeno, stvorila izuzetno povoljne uslove za poslovanje i investiranje stranih kompanija u Srbiji. Najbolji dokaz da se takva politika pokazala uspešnom su podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni naše dve zemlje, broju nemačkih firmi koje posluju u Srbiji i u nju investiraju“, istakao je Dačić.

On je sa zadovoljstvom konstatovao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

„Srbija želi da sa Nemačkom dodatno unapredi i produbi ekonomske veze, jer smo uvereni da upravo u toj oblasti možemo da, u dogledno vreme, postignemo još bolje rezultate. U periodu januar-jul 2018. godine ukupna robna razmena između dve zemlje iznosi 2,83 milijarde evra. Izvoz R. Srbije u SRN je iznosio 1,15 milijardi evra, a uvoz 1,68 milijardi evra, dok je u 2017. godini robna razmena između dve zemlje po prvi put premašila iznos od 4 milijarde evra i iznosila 4,34 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 10,3 odsto u odnosu na 2016. godinu, kada je ukupna razmena bila manja za čak 404,3 miliona evra i iznosila oko 3,94 milijarde evra“, napomenuo je Dačić.

On je, takođe, istakao da u Srbiji posluje preko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 47.000 radnika.

„Ubeđen sam da će ovakvi impresivni rezultati i pozitivna iskustva vaših poslovnih ljudi i za vas koji ste danas ovde prisutni biti podstrek da ozbiljno razmotrite poslovanje u Srbiji“, poručio je Dačić berlinskim privrednicima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike