U trendu

Devizne rezerve Srbije 15,56 mlrd evra na kraju februara

BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara ove godine 15,56 milijardi evra, što je za 549,3 miliona evra manje nego u janurau, saopstila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara su iznosile 12,94 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 529,7 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi NBS uticale su aktivnosti centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 530 miliona evra, u cilju očuvanja stabilnosti na tom tržištu.

Niži nivo rezervi je takođe rezultat neto razduženje države po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 107,7 miliona evra, kao i neto povlačenje devizne obavezne rezerve banaka i ostalih plaćanja za potrebe države u ukupnom iznosu od 89,3 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima, ukupno 69,4 miliona evra.

Neto tržišni efekti su u februaru bili pozitivni u iznosu od 108,3 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 573,7 miliona evra i bio je za 42,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,1 milijardi evra.

Dinar je u februaru, kao i od početka godine, blago nominalno oslabio u odnosu na evro, za 0,1 posto. Povećana tražnja za devizama rezultat je nastavka intenzivnije kupovine deviza od strane uvoznika energenata, prisutne od oktobra 2021, kao i pojačane globalne neizvesnosti usled geopolitičke krize u Ukrajini.

U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 605 miliona evra, a od početka godine je neto prodala 945 miliona evra, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar