U trendu

Dodeljene nagrade u okviru Dunavskog foruma

BEOGRAD – Novi Sad je sedmi put za redom na Dunavskom biznis forumu okupio vodeće ličnosti iz oblasti biznisa, politike, diplomatije, nauke, kulture i medija iz 14 zemalja, a dodeljene su povelje zahvalnosti za ostvarene uspehe u radu na polju medicine.

Osnovni zadatak foruma je osim afirmacije Dunavske strategije, vidljivost ostvarenih rezultata i unapređenje saradnje na svim poljima privrednog i društvenog stvaralaštva, navodi se u saopštenju organizatora.

Drugog dana foruma u okviru diskusije na temu Medicina i farmacija na istom zadatku dodeljene su povelje zahvalnosti za ostvarene uspehe u radu na polju medicine Hristosu Aleksopulosu, direktoru Visoke medicinske škole strukovnih studija Ćuprija, ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, kao i državnom sekretaru Berislavu Vekiću.

Aleksopulos je izneo pet ključnih tačaka rada ustanove kojom rukovodi, ističući da je jedina škola u Srbiji koja je formirala centar za preventivne zdravstvene i stomatološke preglede studenata kao i to da obrazuje kadar po evropskim direktivama.

On je rekao da podržava projekat Ministarstva prosvete ohrabrujući grčke studente da se vrate u Srbiju i da motivišu i državljane drugih zemalja da se obrazuju u Srbiji kao što je bilo nekada.

„Jedna od najvažnijih promena u obrazovanju u ovom trenutku je sprovođenje procesa digitalizacije. U Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija Ćuprija obezbedili smo neophodnu opremu kao što je multimedijalna učionica, serverska soba, optički kabl i slično kako bi studenti mogli da savladaju program IZIS, koji se koristi u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama“, rekao je on.

Doprinos te škole u Ćupriji porastu nataliteta i borbi protiv bele kuge je u protekloj godini bio izražen kroz oslobađanja od školarine studenata koji su iz porodica sa četvoro i više dece, umanjenje školarine socijalno ugroženim studentima kao i deci iz hraniteljskih prodica.

Takođe, potpisan je i ugovor sa Vojskom Republike Srbije po kojem pravo na besplatno školovanje u ovoj ustanovi imaju deca palih boraca i pripadnika vojske RS, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.