Dženet Jelen nagoveštava povećanje kamatne stope

Predsednica američke centralne banke Dženet Jelen rekla je danas da se Federalne rezerve, ili Fed, kreću ka povećanju kamatnih stopa u svetlu solidnog tržišta rada i poboljšanih izgleda za američku privredu i inflaciju, ali nije dala naznaku kada bi moglo da se dogodi sledeće podizanje kamatnih stopa što su investitori očekivali.

U govoru na konferenciji predstavnika centralnih banaka u američkoj državi Vajoming Jelen je dala uglavnom pozitivnu procenu američke privrede. Ona je ukazala na veliki porast zapošljavanja i snažnu potrošnju. Navela je da je inflacija i dalje ispod cilja centralne banke od dva odsto ali i primetila da uglavnom privremeni faktori utiču na smanjenje inflacije.

U svetlu poboljšanja privrede predsednica Feda je rekla da su se razlozi za povećanje ključne kamatne sope banke  “pojačali poslednjih meseci”. Ona, medjutim, nije dalje precizirala kada bi ta odluka mogla biti doneta.

Očekivalo se da će šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen dati naznake kada bi mogla biti podignuta referentna kamata u SAD, a više zvaničnika Feda je ove nedelje ocenilo da je vreme da se ona poveća.

Pri odluci o podizanju referentne kamate Fed uzima u obzir podatke o nezaposlenosti, inflaciji, kao i kretanja na tržištu.

Groznica oko novog podizanja referentne kamatne stope Federalnih rezervi trese investitore još od kraja prošle godine kada je podignuta prvi put posle više od deset godina. Neki bankari smatraju da bi to moglo da se dogodi već u septembru, dok drugi navode decembar kao mogući datum za novo povećanje kamatne stope. 

Blumberg je danas napisao da su šanse da američka centralna banka podigne referentnu kamatnu stopu sledećeg meseca porasle na 1:3, dok su početkom leta bile na nuli.

(Beta)

Ostavite komentar