U trendu

Erdogan: Turska, Iran i Irak blokiraće naftu iz severnog Iraka

Turska, Iran i Irak će zajednički doneti odluku o zatvaranju protoka nafte iz severnog Iraka, izjavio je danas turski predsednik Tajip Erdogan prenose mediji, dodajući da je to uzvratni potez nakon što je kurdski region glasao za nezavisnost.

Erdogan, koji je na povratku iz jednodnevne posete Iranu govorio za turske medije, uključujući emitere NTV i CNN Turska, takođe je kritikovao uključivanje naftom bogatog grada Kirkuka u referendum, rekavši da Kurdi tamo nemaju legitimitet, prenosi agencija Rojters.

Iran i Turska su već zapretili da će se pridružiti Bagdadu u uvođenju ekonomskih sankcija iračkom Kurdistanu i pokrenuli su zajedničke vojne vežbe sa iračkom vojskom na njihovim granicama nakon prošlomesečnog referenduma o nezavisnosti severnog Iraka.

Ruski naftni gigant Rosnjeft je prošlog meseca zaključio ugovor o izgradnji gasovoda sa iračkim Kurdistanom kako bi pomogao tom regionu da postane ozbiljan izvoznik gasa u Tursku i Evropu. Gasovod će biti izgrađen 2019. godine, a izvoz počinje 2020, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.