U trendu

Francuska pokreće u Srbiji projekat „Ekoopština“

BEOGRAD – Francuski Institut i Ambasada Francuske u Srbiji pokrenuli su, uz podršku kompanije Saint-Gobain, projekat održivog razvoja lokalnih samouprava „Ekoopština“.

Cilj je da se podigne svest i razvije odgovornost u oblasti energetske efikasnosti stambeno poslovnih objekata, upravljanju otpadom, vodnim resursima i povezivanju gradova.

Na konferenciji 10. maja biće predstavljen projekat „Ekoopština“ u celosti, kao i prijavljeni gradovi na konkursu.

U okviru projekta biće održana četiri seminara, a termin prvog je rezervisan za 17. maj u Beogradu sa temom otpada, 24. maja u Novom Sadu govoriće se o otpadnim vodama i 7. juna ponovo u Beogradu o energetskoj efikasnosti na kome će se priključiti i tim kompanije Saint-Gobain.

Četvrti seminar biće održan 14. juna o pametnim gradovima.

Završna ceremonija biće organizovana u oktobru u Ambasadi Francuske na kojoj će biti proglašeni pobednici koji će imati mogućnost da putuju u Francusku i saznaju više o savremenim principima implementacije svih segmenata zaštite životne sredine.

Ovim projektom predstaviće se povezivanje javnog i privatnog partnerstva koji su doveli do dobrih primera u praksi kao što je implementacija javnog osvetljenja, upravljanje otpadom, gradnja stambeno poslovnih objekata.

Učešće u projektu imaće i ministarstva i javne institucije, kao i kompanije koje ulažu u društveno odgovorno poslovanje i zaštitu životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.