najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gasprom prvi put priznao Treći energetski paket EU

Ruski Gasprom odlučio je da proda udeo u kompaniji iz Letonije u cilju uskladjivanja sa odredbama Trećeg energetskog paketa Evropske unije.

Gasprom će prodati 34 odsto letonske kompanije za prirodni gas Latvijas Gaze, preneo je danas portal Raša bijond d hedlajns (Russia Beyond the Headlines).

Rezultat prodaje je da će letonska kompanija biti podeljena na dva dela od kojih će se jedan baviti prodajom i distribucijom gasa a drugi skladištenjem i transportom, objavio je ruski poslovni dnevnik Komersant na koji se poziva portal.
 
Trećim energetskim paketom zabranjeno je da energetske kompanije kombinuju aktivnosti proizvodnje i prodaje sa vlasništvom nad prenosnom mrežom.

Baš zbog tih ograničenja krajem 2014. suspendovan je projekat gasovoda Južni tok kojim je ruski gas trebalo da ispod Crnog mora stiže do Evrope.
 
Prema ruskim analitičarima, Gasprom je odlučio da se ne bori protiv Trećeg energetskog paketa u Letoniji pošto nema baš dobro iskustvo iz susedne Litvanije, gde je, posle arbitraže, prodao udeo u kompaniji za gas.

“Gasprom je 2012. bio u pravnim bitkama i ne želi da ponovi istu grešku dva puta”, smatra direktor kompanije TetaTrejding (ThetaTrading) Dmitrij Ederman. Prema njegovom mišljenju, još jedna bitka na sudu bila bi apsolutno beskorisna i veoma skupa.

Pored toga, Gasprom se uverio da će biti u mogućnosti da prodaje svoj gas Letoniji i Litvaniji po dobroj ceni, bez obzira na kontrolu nad infrastrukturom.

Naime, sredinom meseca Gaspromov trgovac u inostranstvu Gasprom eksport održao je svoju drugu a prvu na Baltiku aukciju gasa i prodao u regionu 420 miliona kubnih metara gasa ili više od 10 odsto godišnje isporuke.

“Cena sa aukcije nije objavljena ali, sudeći po komentarima Gaspromovih predstavnika, bila je veoma atraktivna”, kazao je analitičar investicione kompanije Finam Aleksej Kalačev.

Analitičar investicione kompanije Premijer Ilja Balakirev smatra da je mogući cilj Gasproma i da pokaže “ponašanje za primer”, imajući na umu budućnost projekta Severni tok 2 koji Evropska komisija tek treba da odobri.

Projektom Severni tok 2 predvidjen je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa preko Baltičkog mora iz Rusije do Nemačke.

Šef ogranka za rusko tržište akcija u investicionoj kompaniji Fridom fajnans (Freedom Finance) Georgij Vaščenko smatra da bi pritisak na ruski monopol za gas mogao da se nastavi i da će “Gasprom možda morati da ustupi svoj evropski prenos gasa i upravljanje gasovodima svojim partnerima”.

U tom slučaju, Gasprom će se fokusirati isključivo na prodaju gasa.

(Opširnije na EurActiv.rs)

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike