U trendu

Gazdinstvo Glišić zaštitilo proizvodnju polisom „Dunava“

TOPOLA – Četiri generacije Glišića pod jednim krovom u selu Šume, nadomak Topole, obrađuju 20 hektara zemlje, a od sada više neće strahovati od posledica mogućih elementarnih nepogoda.

Na ovom gazdinstvu je Aleksandar Glišić zaključio danas polisu osiguranja sa kompanijom „Duvan osiguranje“.

Polisa je potisana u vrednosti od oko 300.000 dinara, kojom će u narednih godinu dana biti osigurana njihova proizvodnja jabuka i šljiva na površini od dva hektara.

”Poučen iskustvom od ranije, došao sam na ideju da smanjim rizik od vremenskih nepogoda koliko god mogu. Po čuvenju sam izabrao kompaniju ‘Dunav’. Imamo poverenja u tu kuću, a i dostupni su nam i verujemo da će se saradnja razvijati na obostrano zadovoljstvo“, kaže Aleksandar.

Dodaje da u njegovom mom domaćinstvu žive četiri generacije.

„Više od jednog veka unazad, bavimo se voćarstvom i vinogradarstvom, obrađujemo oko 20 hektara zemlje”, priča Aleksandar.

Najveći rizik za poljoprivredu su, kaže, vremenske neprilike.

„Poljoprivredna proizvodnja na otvorenom polju zavisi od vremenskih faktora i izložena je brojnim vremenskim nepogodama i rizicima, a osiguranje je pravi način da se zaštiti i upravo je to razlog zašto smo danas zaključili polisu”, ističe Aleksandar Glišić.

Najstariji član ove porodice, osamdesetrtrogodišnji Tomislav Glišić, kaže da je ponosan na “punu kuću” koju ima.

“Ja sam svom unuku dao imanje, video sam da je sposoban da rukuje zemljom i zato sam preveo zemlju na njega”, pripoveda pradeda Tomislav.

Zajedno sa Glišićima, njihove komšije i rođaci prisustvovali su danas radionici na temu osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Akcenat radionice je bio na osiguranju mlađih poljoprivrednih proizvođača i nosilaca gazdinstava.

Komšija Milovan imao je priliku da na današnjoj radionici čuje nešto više o osiguranju poljoprivrede u „Dunavu“ i kaže da planira uskoro da osigura bar jedan deo zemlje koju poseduje.

“Mi gajimo jagodu na dva i po hetara zemlje, pored toga gajimo i jabuke i šljive i planiram u ovoj godini da bar deo zemljišta osiguram”, navodi on.

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu, Miloš Milosavljević, predstavio je učesnicima radionice kompaniju „Dunav“, naglasivši da je ona pouzdan partner nosiocima poljoprivrednih gazdinstava.

“Naš domaćin je prepoznao potrebu za osiguranjem, jer žele da jedina njihova briga bude proizvodnja, a da rizik od vremenskih nepogoda preuzme osiguravajuća kuća. Mi se trudimo da budemo pouzdan i stabilan partner poljoprivrednim proizvođačima prilikom vremenskih nepogoda i da najbrže i najefikasnije procenimo i isplatimo eventualne štete”, rekao je Milosavljević.

Vlada Srbije odobrava subvencionisanje osiguranja useva i plodova godinama unazad za registrovana domaćinstva. Na ovom području subvencioniše se 40 odsto od ukupno plaćene premije.

Visina premije na godišnjem nivou, sa uključenim subvencijama nadležnog Ministrastva za osiguranje, za jabuku iznosi oko 100.000 dinara po hektaru, a za šljivu oko 49.000 dinara. Prilikom zaključivanja polise obaveza osiguranika je plaćanje premije u iznosu od samo pet odsto.

„Dunav osiguranje“ je Glišićima povodom zaključivanja polise za osiguranje primarne poljoprivredne proizvodnje darovao polisu „čuvar kuće“, koja se odnosi na osiguranje imovine, opreme i drugih vrednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.