U trendu

IFO: Skraćeno radno vreme najčešće kod proizvođača brodova..

MINHEN – Nemački proizvođači transportne opreme i tekstila najviše koriste šemu skraćenog radnog vremena (kurcarbajt) u cilju izbegavanja masovnih otpuštanja, u uslovima kada je proizvodni sektor i dalje u recesiji, pokazalo je istraživanje ekonomskog instituta Ifo.

Oko 30 odsto proizvođača transportne opreme (osim automobila), među kojima su proizvođači brodova, vozova i motora, koristi šemu skraćenog radnog vremena, dok u sektoru tekstila to radi oko 25 odsto kompanija, navodi se u saopštenju Ifo instituta dostavljenom Tanjugu.

Druga anketa ovog instituta, sprovedena među oko 2.000 kompanija ranije ovog meseca, pokazala je da 8,5 odsto kompanija iz industrijskog sektora očekuje da će skratiti radno vreme u naredna tri meseca, što je najveći procenat od početka 2013. godine.

Brojne posrnule kompanije su takozvanu šemu „kurcarbajt“ koristile tokom recesije 2008. i 2009. godine. U tom periodu su kompanije, usled slabe iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta, tražile od vlade da radnicima isplaćuje nadoknade za smanjene plate kako bi sačuvale radna mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.