najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Impresivna ali nedovršena fiskalna konsolidacija Srbije

Srednjeročne fiskalne perspektive Srbije, nakon uspešne konsolidacije u 2015, mnogo su manje impresivne, ocenila je Evropska komisija u danas objavljenim prognozama navodeći da se procenjuje da će budžetski deficit u 2016. ostati uglavnom nepromenjen pre nego što blago padne u 2017.

Medjutim, ti nivoi deficita znače dalje povećanje vladinog duga i približavanje 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Stoga je, kako se navodi, potrebna mnogo ambicioznija fiskalna konsolidacija da bi se stabilizovao i eventualno smanjio koeficijent duga do mnogo održivijeg nivoa.

Pored toga, fiskalni scenario predmet je neizvesnosti koje potiču iz stvarne primene nekih od mera planiranog strukturnog prilagodjavanja, posebno onih vezanih za smanjenje zaposlenosti u javnom sektoru, ocenila je Komisija.

U delu o Srbiji u zimskim ekonomskim prognozama navodi se da se očekuje da budžetski deficit u 2015. bude bolji nego što se predvidjalo, uglavnom kao rezultat boljih pokazatelja na strani prihoda.

To je, kako je procenjeno, stvorilo prostor za ograničeno povećanje penzija, jednokratne isplate nekim kategorijama zaposlenih i ciljano povećanje plata u javnom sektoru.

Znatni jednokratni prihodi i rashodi uticali su na budžetske rezultate i imaju potencijal da tako deluju i u 2016, navela je Evropska komisija.

Kako se procenjuje, rast BDP Srbije će postepeno ubrzavati uz podršku snažne domaće tražnje. Očekuje se posebno snažan rast investicija u doglednom roku uz podršku efekata poverenja, povećanja stranih direktnih investicija i veće javne potrošnje.

Medjutim, prisutni su brojni rizici i zadržavanje politike predvidljivosti i snažno opredeljenje za sprovodjenje planiranih strukturnih reformi .

Evropska komisija u novim prognozama rast BDP Srbije procenjuje na 1,6 odsto u 2016. nakon 0,8 odsto u 2015. dok bi u 2017. rast trebalo da bude 2,5 odsto.

Stopu nezaposlenosti u Srbiji Komisija prognozira na 16,8 odsto u 2016. i 16,1 odsto u 2017. nakon 17,4 odsto u 2015. godini.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike