U trendu

Izvoz Nemacke u SAD za 24,4 mlrd evra premašio uvoz

BERLIN – Izvoz Nemačke u Sjedinjene Države je u prvoj polovini 2018. godine bio za 24,4 milijarde evra veći nego uvoz iz SAD, pokazali su danas objavljeni podaci nemačke Federalne kancelarije za statistiku, Destatisa.

Trgovinski suficit je bio za 100 miliona evra manji nego prošle godine, ali Nemačka i dalje ima najveći suficit u trgovini sa SAD nego bilo koja druga zemlja EU, navodi agencija Rojters.

Nemački izvoz u SAD, njeno najveće izvozno tržište, porastao je za 0,8 odsto na 56,1 milijardu evra u prvom polugodištu.

Francuska je bila drugi najveći uvoznik nemačke robe, a za njom sledi Holandija.

Ukupan suficit Nemačke u trgovini sa čitavim svetom iznosio je 121,5 milijardi evra u prvom polugodištu, što je nešto više nego prošle godine.

Visok trgovinski suficit Nemačke nedavno se našao na udaru kritika Međunarodnog monetarnog fonda, koji smatra da takav suficit doprinosi globalnim tenzijama i povećava rizike koji mogu da ugroze globalnu finansijsku stabilnost.

MMF je pozvao nemačku vladu da uveća investicije iznad najavljenog četvoroprocentnog povećanja u ovoj godini, jer će veća vladina potrošnja stimulisati uvoz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.