U trendu

Kako i na koji način zakon reguliše „KarGo“ prevoz?

BEOGRAD – Kompanija „KarGo“ najavila je da će nastaviti da prevozi putnike preko istomenog udruženja građana, što nije zabranjeno našim propisima ukoliko se to tretira kao privatni prevoz, ali se krši Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ako se smatra javnim prevozom, navodi docent Pravnog fakulteta u Beogradu Svetislav Janković.

Janković kaže da se čini da taksisti i Kargo pružaju istu vrstu usluge prevoza putnika u javnom saobraćaju, međutim, objašnjava, jasno je da trenutno nemaju ravnopravan položaj.

„Ali ne zato što je zakonom Kargou neko nešto uskratio, nego zbog zahteva da oni pređu u pravni status koji zakon dozvoljava“, rekao je Tanjugu Janković, docent trgovinskog i saobraćajnog prava.

Prevoz zasnovan „na online“ platformama Janković vidi kao javni prevoz, jer ga kroz dostupne informacije o toj vrsti prevoza i putnici tako vide.

„Taksi je regulisan javni prevoz, a Kargo, iako se nudi kao javni prevoz, pruža privatni prevoz“, te je prema mišljenju Jankovića ovaj vid transporta putnika „neka vrsta privatnog dogovara dve strane“.

„I to je najveći problem. Taj prevoz izlazi iz okvira zakona u smislu bezbednosti, jer nemamo jasne uvide, ko, kada i kako vozi“, ukazuje Janković.

Dodaje da Zakon o drumskom saobraćaju nema članove koji posebno objašnjavaju ovu vrstu prevoza.

Smatra da je važno da se razvoj „on line taksi“ usluga ne sputava, već da se dijalogom dođe do rešenja.

U ovom trenutku bi najbolje rešenje bilo, smatra on, da se uspostavi dijalog, najpre na nivou Ministarstva, da se predloži izmena Zakona o drumskom saobraćaju, a zatim da se o tim izmenama raspravlja u Skupštini Srbije.

Na pitanje Tanjuga kako je zakonom regulisana ova oblast u smislu bezbednosti putnika i učešća ovih vozila na ulicama, Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da ne zna da li su putnici više ili manje bezbedni u prevozu preko aplikacije.

„Ne znam ko su ti ljudi koji voze i koje uslove ispunjavaju. Da li su se registrovali kod nekog i ispunili uslove koje zakon traži u smislu tehničke ispravnosti vozila, i uslova za vozače. Kad je jedan deo u sistemu javnog prevoza nevidljiv za organe kontrole onda ne možete ni znati kakav je nivo bezbednosti kod njih“, rekao je Božović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.