U trendu

Kancelarija za IT nominovana za nagradu „Emerging Europe“

BEOGRAD – Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije nominovana je za nagradu „Emerging Europe“, na ovogodišnjem skupu lidera Evrope u Londonu, sa informacionim sistemom e-Inspektor, u kategoriji inovativna inicijativa godine.

Cilj informacionog sistema eInspektor je da informatizuje rad sve 43 inspekcijske službe u Srbiji.

Kako se navodi u saopstenju kancelarije, uvođenjem tog sistema se obezbeđuje bolja koordinacija između inspekcija, automatizacija rada inspekcijskih službi i bolja efikasnost nadzora, standardizuje se rad inspekcija i dostupnost podataka svim inspekcijama, a samim tim pojavljuje se i efekat smanjenja troškova za privredu.

Prve četiri pilot inspekcije u kojima radi 831 inspektor (Sanitarna inspekcija, Tržišna inspekcija, Inspektorat za rad i Upravni inspektorat) su krenule sa korišćenjem ovog sistema još u januaru ove godine.

Tokom jula u sistem eInspektor će se uključiti još 32 inspekcije.

E-Inspektor omogućava viši nivo efikasnosti inspekcijskog nadzora u Srbiji sa svrhom postizanja većeg nivoa primene propisa uz minimalno „inspekcijsko opterećenje“ poslovnih subjekata i omogućavanje primene savremenih evropskih i svetskih koncepata i praksi inspekcijskog nadzora.

Žiri koji će doneti odluku o nagradama čine predstavnici svetskih lidera iz kategorija u kojima su nominovani za dodelu nagrada „Emerging Europe“.

Svečana ceremonija proglašenja pobednika biće održana sutra, 28. juna u Londonu, u sedištu Evropske banke za obnovu i razvoj, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.