U trendu

Karni ispao iz trke za šefa MMF, ostala četiri kandidata

PARIZ – Zvaničnici Evropske unije su saopštili danas da su male šanse da guverner Centralne banke Engleske Mark Karni zameni Kristin Lagard na poziciji direktora Međunarodnog monetarnog fonda, i da Brisel trenutno razmatra četiri kandidata za tu funkciju.

Na čelnoj poziciji u MMF-u se u prošlosti tradicionalno nalazio Evropljanin, a evropski zvaničnici sa margina sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka iz Grupe sedam poručuju da se Karni, koji ima kanadski, britanski i irski pasoš, ne smatra dovoljno Evropljaninom.

„On ima pogrešan pasoš, iako bi ga inače svi voleli“, rekao je jedan zvaničnik koji isti stav deli sa još trojicom čelnika, prenosi Rojters.

Jedan visoki francuski zvaničnik izjavio je ranije ovog meseca da predsednik Emanuel Makron za ovu funkciju želi „kontinentalnog Evropljanina“, čime je očigledno isključio Karnija.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer pristao je da koordinira konsultacije među evropskim zemljama kako bi se do kraja meseca pronašao kandidat.

Članice EU trenutno razmatraju kandidature Jeruna Dajselbluma, bivšeg holandskog ministra finansija i predsednika evrogrupe, Nadije Kalvino, španske ministarke ekonomije, Marija Sentena, sadašnjeg predsednika evrogrupe i Olija Rena, guvernera Centralne banke Finske.

Lagard je ove nedelje podnela ostavku na mesto direktora MMF-a nakon što su je lideri EU početkom jula izabrali za novog guvernera Evropske centralne banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.