U trendu

Kina obećana zemlja: Traže „vrhunske inostrane talente“, nude im vize u trajanju do deset godina

Kina će izdavati dugoročne vize od pet do 10 godina kako bi privukla za rad u zemlji visokokvalifikovane ljude, uključujući tehnološke lidere, preduzetnike i naučnike iz sektora u kojima postoji najveća potražnja, izveštavaju tamošnji državni mediji.

Kina je postavila ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja, pri čemu ključ za njihovo postizanje vidi upravo u regrutovanju stručnjaka iz inostranstva. Kada su prvi put razmatrani planovi za program, Kina je najavila da namerava da privuče najmanje 50 hiljada stranaca.

Za vize se može besplatno prijaviti putem interneta, a kineska vlada garantuje brzu obradu zahteva. Posedovaocima vize biće dozvoljen ostanak u zemlji do 180 dana odjednom, a imaće i pravo na dovođenje partnera i dece.

Kina je 2016. godine uvela sisitem rangiranja za useljenike, sa ciljem identifikovanja veština koje želi da privuče, uz istovremeno smanjivanje broja niže kvalifikovanih stručnjaka koji dolaze u zemlju.

Prema dokumentu objavljenom u to vreme, oni klasifikovani kao „vrhunski inostrani talenti“ uključivali su dobitnike Nobelove nagrade, uspešne olimpijske sportiste i progesore sa svetski poznatih fakulteta muzičkih i likovnih umetnosti.

Vrhunski naučnici, čelnici velikih finansijskih institucija i profesori sa inostranih visoko rangiranih Univerziteta takođe odgovaraju predlogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.