U trendu

Kroz projekat „Norveška za vas“ do novih radnih mesta

BEOGRAD – Kraljevina Norveška očekuje kroz projekat „Norveška za vas“, koji omogućava dodelu bespovratnih sredstava za buduće preduzetnike i postojeća mikro i mala preduzeća, otvaranje najmanje 70 novih radnih mesta, saopštila je danas Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Projekat „Norveška za vas“, za koji je Norveška obezbedila 700. 000 evra, pokrenut je u cilju pružanja podrške javnim preduzetnicima i unapređenju postojećih preduzeća i otvaranja novih radanih mesta.

Predlozi projekata za dodelu sredstava mogu da se podnesu u 91 lokalnoj samoupravi koje su obuhvaćene projektom do 17. jula, a maksimalna vrednost podrške može biti 10.000 evra, navodi se u saopštenju UNOPS-a.

U saopštenju se ističe da ovaj javni poziv ima za cilj da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja i povećanja socijalne kohezije u manje razvijenim područjima.

Poziv je podeljen u dve partije vredne po 350.000 evra, pri čemu je prva namenjena nezaposlenima koji žele da počnu poslovanje, a budući preduzetnici kojima bude odobreno finansiranje biće u obavezi da finansijski učestvuju u projektu sa deset odsto od ukupne vrednosti projekta.

Na drugu partiju, takođe u vrednosti od 350. 000 evra mogu se prijaviti preduzeća registrovana u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018, kojima je potrebna podrška za otvaranje novih radnih mesta, a biće u obavezi da daju gotovinski udeo od 20 odstvo od ukupnih troškova projekta.

Detaljni kriterijumi javnog poziva i dokumenta za podnošenje prijave dostupni su na sajtu projekta „Norveška za vas“

Projekat “Norveška za vas – Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenju lokalne infrastrukture i uspostavljanju okvira informacione bezbednosti elektronske uprave u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Ukupna vrednost projekta koji finansira Kraljevina Norveška je 4,27 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.