U trendu

Kupci odlažu kupovinu polovnih automobila zbog aktuelne krize

BEOGRAD – Gotovo polovina anketiranih kupaca polovnih automobila izjasnila se da je odložilo kupovinu, a značajan procenat njih je potpuno odustao, dok je sa druge strane gotovo trećina anketiranih kupaca kažu da aktuelna dešavanja u svetu nisu uticala na odluku o kupovini, pokazuje analiza portala Polovni automobili.

Aktuelna situacija u svetu i porast cene polovnjaka, kako kažu, u prošloj godini uticali su da veliki broj potencijalnih kupaca odloži svoju odluku ili čak potpuno odustane od kupovine polovnog automobila.

Na pitanje upućeno kupcima da li su aktuelna dešavanja u svetu uticala na njihovu odluku o kupovini gotovo polovina kupaca (49,23 odsto) kaže da je odložilo kupovinu, dok je značajan procenat njih (12,55 odsto) čak potpuno odustao.

Sa druge strane, kako navode, gotovo trećina anketiranih kupaca (32,67 odsto) kaže da aktuelna dešavanja nisu uticala na njihovu odluku o kupovini, a manji procenat njih (5,54 odsto) će se čak brže odlučiti za kupovinu, jer veruje da će doći do rasta cena u narednom periodu.

Većina trgovaca automobilima, kažu dalje, očekuje određene promene u ponašanju kupaca.

„Nešto više od 42 odsto anketiranih prodavaca očekuje da će kupci odložiti kupovinu, a čak 22 odsto veruje da će kupci potpuno odustati od kupovine usled aktuelnih dešavanja. Svega 15 odsto njih navodi da ne očekuje promene u ponašanju kupaca, a 10 odsto smatra da će kupci tražiti jeftinije automobile nego ranije“, navodi se u analizi.

Kako kažu, rast cena automobila direktna je posledica manje ponude na tržištu novih vozila, do koje je došlo usled poteškoća u nabavci određenih komponenti i sirovina koje su neophodne za proizvodnjum dok je manja proizvodnja novih vozila, odnosno njihova manja ponuda, rezultira i u manjoj ponudi polovnih.

Prema ranijoj analizi portala na tržištu polovnih automobila u Srbiji došlo je do skoka cena od 24 odsto u odnosu na 2021. godinu, kao odgovor na posledice geopolitičke situacije na svetskom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar