U trendu

Lajtizer stigao u Peking na trgovinske pregovore s Kinom

PEKING – Trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lajtizer doputovao je danas u kinesku prestonicu na trgovinske pregovore na visokom nivou zakazane za ovu sedmicu, kako bi dve najveće svetske ekonomije postigle dogovor pre 1. marta kada ističe 90-dnevno primirje u bilateranom trgovinskom ratu.

Posle tog datuma, ukoliko ne dođe do dogovora, američke tarife na uvoz robe iz Kine, vredan 200 milijardi dolara, biće povećane na 25 procenata sa nivoa od 10 posto.

Lajtizer nije odgovarao na pitanja novinara po dolasku u hotel u Pekingu, izveštava agencija AP.

On i američki ministar finansija Stiven Menučin imaće razgovore u četvrtak i petak s kineskim zamenikom premijera Liu Heom, koji je i glavni ekonomski savetnik predsednika Si Đinpinga, prema ranije objavljenim programima Pekinga i Vašingtona.

Očekuje se da će Vašington nastaviti da pritiska Peking dugogodišnjim zahtevima da sprovede sveobuhvatne strukturne reforme radi zaštite intelektualne svojine američkih kompanija, da okonča politike prinudnog transfera tehnologije na kineske kompanije i da ograniči subvencionisanje svojih industrija.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je prošle sedmice da ne planira da se sastane sa predsedikom Sijem pre 1. marta, što je potopilo nade da bi trgovinski sporazum mogao brzo da bude postignut, navodi AP.

Međutim, viša savetnica Bele kuće Keljan Konvej izjavila je u ponedeljak da je još uvek moguće da se dvojica predsednika uskoro sastanu, dodajući u izjavi za Foks NJuz Čenel da Tramp želi dogovor s Kinom, ali da on mora biti „fer prema Amerikancima, američkim radnicima i američkim interesima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.