U trendu

Leoni otvorio pogon u Nišu, oko 7.000 gradjana na skupu ispred fabrike

Nemačka kompanija Leoni, proizvodjač optičkih vlakana i kablova, danas je u Nišu otvorila novi pogon u kojem će biti zaposleno 2.200 radnika.

Fabrika gde će se proizvoditi auto-kablovi je na oko 20.000 kvadrata, a u njega je uloženo oko 22 miliona evra.

Otvaranju pogona u Nišu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da „nema lepšeg posla od otvaranja fabrika i da je država učinila za Niš ono što nije ni za jedan drugi grad u Srbiji“.

On je kazao da je za otvaranje pogona u Nišu država izdvojila 6,4 miliona evra, a Leoniju je ukupno, za pogone u Prokuplju, Doljevcu i Nišu isplaćeno 30,6 miliona evra.

„Da nismo dali taj novac ne bi nam niko ostao ni u Prokuplju, ni u Merošini, ni u Doljevcu, a malo ko i u Nišu“ rekao je Vučić i dodao da je za ostale fabrike u Nišu država izdvojila još „osam, devet, deset miliona evra“.

Vučić je podsetio da Leoni u Srbiji trenutno upošljava 6.000 evra, a zajedno sa pogonom koji će biti izgradjen u Kraljevu u toj nemačkoj kompaniji radiće ukupno 11.000 radnika.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da će novi pogon Leonija za budžet grada Niša značiti direktnu korist od blizu stotinu miliona dinara od poreza na zarade.

„Za razliku od ranijeg perioda kada su se fabrike u Nišu zatvarale i prodavale u bescenje, ponovo otvaramo pogone u kojima se zapošljavaju radnici, a medju njima su i mnogi visokoobrazovani ljudi koji su prethodnih godina odlazili u beli svet“, rekao je Bulatović.

Direktor kompanije Leoni za Srbiju Klemens Saks podsetio je da je ugovor o izgradnji fabrike u Nišu sa Vladom Srbije potpisan septembra 2016. godine, a da će 2019. godine u toj fabrici raditi približno 2.200 radnika.

Predstavnica Ambasade Nemačke u Srbiji Leoni Rajmers istakla je da u Srbiji trenutno radi 4.000 nemačkih kompanija i da one upošljavaju oko 44.000 radnika.

Otvaranju pogona Leonija prethodilo je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića gradjanima na govornici ispred ulaza u fabrički krug.

On je istakao da država radi na tome da Niš bude centar Balkana.

„Neki su pitali da li smem da dodjem u Niš. Da li Niša treba da se plaši onaj koji je tu doveo fabrike, napravio najmoderniji Klinički centar, izgradio puteve“, zapitao je Vučić.

Najavio je da će u avgustu ove godine u Nišu otvoriti pogon i poznati austrijski proizvodjač rasvete, Cumtobel.

Vučić je kazao da će država pomoći i radnicima propalih niških fabrika koji traže zaostale plate.

Obraćanju predsednika Srbije ispred pogona Leonija prisustvovalo je oko 7.000 gradjana Niša i okolnih mesta koji su organizovanim prevozom stigli u taj grad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.