U trendu

Ljajić: Nadam se da će restrukturiranje Agrokora biti okončano do kraja godine

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da se proces restrukturiranja Agrokora odvija u dobrom smeru i izrazio nadu da će do kraja godine biti uspešno okončan.
 
Ljajić je posle regionalnog ministarskog sastanka o pitanjima vezanim za funkcionisanje Agrokora, koji je održan na Bledu, u Sloveniji, ocenio da je predjen dobar deo puta i da „imamo osnova da budemo optimističniji nego što smo bili pre pet ili šest meseci“.

Ministar je rekao da sve srpske kompanije iz sastava Agrokora koje zapošljavaju 11.000 ljudi i imaju oko 2.000 dobavljača, posluju stabilno i izrazio nadu da će se to nastaviti i u narednom periodu.

Srbija je, po njegovim rečima, itekako zainteresovana da se proces restrukturiranja Agrokora što pre okonča, i to uspešno, dodajući da je današnji sastanak dobar model za rešavanje i drugih otvorenih pitanja izmedju država u kojima posluje taj koncern.

„Nadam se da će se to nastaviti i u narednom periodu i da ćemo na jesen, kada se ovaj proces i okonča imati ponovo sastanak u istom sastavu gde ćemo imati prvo prolazno vreme da vidimo dokle se stiglo u procesu restrukturiranja Agrokora“, rekao je Ljajić.

Upitan da prokomentariše kako gleda na interesovanje srpskih kompanija za kupovinu Agrokorovih firmi u Srbiji, on je rekao da posao vlade, niti države nije da se na bilo koji način meša u vlasničke odnose jedne privatne kompanije.

Govoreći o namerama novih vlasnika koncerna koji su bili poverioci Agrokora, on je ocenio da ne veruje da će ruske banke, niti američki fondovi odlučiti da se bave dugoročno tim poslom.
 
„Ali sasvim sigurno je da će imati interes da povećaju vrednost kompanije da bi sutra na tržištu za tu kompaniju mogli da dobiju što više novca“, istakao je Ljajić.

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka ekonomije Martina Dalić je izjavila da je tokom sastanka obavestila kolege iz regiona o dosadašnjem toku postupka vanredne uprave u Hrvatskoj i njegovim rezultatima, kao i o postignutom načelnom sporazumu.

„Obavestila sam kolege da je postizanjem načelnog sporazuma medju poveriocima učinjen veliki korak i otvoren put ka postizanju konačne nagodbe“, kazala je Dalićeva.

Vanredna uprava u koncernu bi, kako je dodala, trebalo da se završi u roku koji je propisan zakonom, do 10. jula.

„Stoga, u ovom trenutku očekujemo intenzivan rad vanredne uprave na pisanju pravnog teksta nagodbe i rešavanju svih ostalih detalja kako bismo do 10. jula imali izglasan i sam tekst nagodbe“, istakla je ona.

Ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek je rekao da je za Sloveniju najvažnije da se stvore uslovi za restrukturiranje Merkatora i da ne može spekulisati o namerama novih vlasnika, odnosno banaka, osim da banke generalno nisu zainteresovane da budu vlasnici.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i predstavnica Ministarstva ekonomije Crne Gore Biljana Jakić.

Vlada Srbije u Agrokor koji je imao finansijske probleme uvela prinudnu upravu u aprilu 2017. godine. Taj koncern u regionu zapošljava oko 60.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.