U trendu

Ljajić: Turska Eksim banka opredelila kredit od 400 mliona dolara za infrastrukturu u Srbiji

Turska Eksim banka opredelila je za razvoj infrastrukture u Srbiji kredit od 400 miliona dolara, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

On je novinarima posle sastanka Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske rekao da se trenutno pregovara o uslovima odobravanja tog kredita.

„Politički i ekonomski odnosi izmedju Turske i Srbije razvijaju se uspešno u interesu obe zemlje, a cilj je da se za kratko vreme vrednost robne razmene sa 1,2 milijarde dolara podigne na dve milijarde dolara“, rekao je Ljajić.

Dodao je da se očekuje da Srbija ratifikuje sporazum o slobodnoj trgovini ovog proleća i da to učini uskoro i Turska.

On je rekao da je Turska dozvolila i pre ratifikacije tih sporazuma bescarinski izvoz govedjeg mesa i već je za mesec dana izvezeno 200 tona.

Ljajić je kao preduslov za povećanje trgovinske razmene Srbije i Turske naveo da će se organizovati sve više poslovnih susreta u različitim sektorima.

„Potrebno nam je više turskih investicija, prošla godina je po tome bila uspešna, a najavljena su ulaganja turskih investitora i za ovu godinu i to ne samo u tekstilnu industriju“, rekao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade Turske Fikri Išik rekao je da je „Srbija za Tursku ključni partner na Balkanu koga doživljava kao suseda iako se ne graniči sa njim“.

„Prekretnica u poboljšanju naših odnosa je bio susret predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića u novembru prošle godine“, rekao je Išik.

Dodao je da će se raditi na povećanju broja turista i da je prošle godine iz Turske u Srbiju doputovalo oko 100.000, a iz Srbije u Tursku oko 140.000 gostiju.

On je rekao da „Turska posle Kine ima najveći preduzetnički sektor u gradjevinarstvu i da bi volela da gradi kapitalne objekte u Srbiji“.

„Želimo i da podignemo nivo investicija. Naši poslovni ljudi su investirali u Srbiju 60 miliona dolara a srpski 36 miliona dolara u Tursku“, rekao je Išik.

On je istakao da je robna razmena u prva dva meseca ove godine bila veća za 50 odsto u odnosu na prva dva meseca prošle godine i da je to dobar predznak za celu 2018. godinu.

Išik je rekao da Srbija i Turska imaju i zajednički projekat, kružni autoput Beograd-Sarajevo i da su u toku tehničke pripreme za realizaciju tog projekta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike