U trendu

Malmstrem: Transatlanski sporazum sa SAD moguć do kraja 2019.

BUKUREŠT – Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem izjavila je danas da bi Transatlantski trgovinski sporazum između Evropske unije i Sjedinjenih Država mogao da bude postignut pre kraja ove godine.

Komesarka je izrazila očekivanje da će joj vlade članica EU u martu dati „zeleno svetlo“ za početak pregovora sa SAD kako bi se smanjile carine na industrijske proizvode, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

„Konačan sporazum sa administracijom predsednika Donalda Trampa mogao bi biti postignut pre isteka mandata Evropske komisije 31. oktobra. Mislim da se to može uraditi tokom ovog mandata“, rekla je Malmstrem novinarima u Bukureštu uoči sastanka ministara trgovine 28-člane EU.

„Ne odlažemo ništa“, naglasila je ona.

NJujorška agencija ocenjuje da Evropa žuri da prikaže napredak u primeni političkog sporazuma postignutog u Beloj kući pre sedam meseci i da smanji transatlantske tržišne barijere, među kojima su i carine na indutrijske proizvode.

Dogovor postignut u julu prošle godine odložio je pretnju o uvođenju američkih tarifa na automobile i auto-delove iz EU, kada je kao razlog za njihovo moguće uvođenje naveden rizik po nacionalnu bezbednost SAD – dakle isti razlog na koji su se SAD pozvale i kada su uvele carine na uvoz čelika i aluminijuma iz inostranstva, dodaje „Blumberg“.

„Važno je da se svi dogovorimo o smanjenju carina na međunarodnom planu, a ne o podizanju istih“, izjavio je novinarima u Bukureštu nemački ministar ekonomije Peter Altmajer, čija bi zemlja bila na najvećem gubitku zbog potencijalnog uvođenja carina na uvoz automobila iz EU.

Izvoz automobila i auto-delova iz EU u SAD procenjuje se na 58 milijardi evra u 2017. godini, a Nemačka nije jedina zemlja u bloku koja je zabrinuta zbog mogućnosti da se taj sektor nađe na meti Trampa.

Švedska ministarka trgovine An Linde kaže da bi takav potez mogao dovesti do gubitka 4.000 radnih mesta u auto-industriji u toj zemlji, koja je dom kompanije Volvo.

Austrijska ministarka ekonomije Margarete Šrambok smatra da je „teško proceniti“ šta će Tramp na kraju odlučiti, zbog čega je pozvala vlade EU da ostanu ujedinjene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.