U trendu

Meksiko u tehnickoj recesiji posle dva kvartala pada zaredo

MEKSIKO SITI – Bruto domaći proizvod Meksika pao je u poslednja tri meseca 2021. godine drugi kvartal zaredom, prema danas objavljenim zvaničnim podacima, što znači da je druga po veličini ekonomija Latinske Amerike ušla u tehničku recesiju.

Privreda Meksika je, prema prelimiranim desezoniranim podacima nacionalne agencije za statistiku INEGI, pala u četvrtom kvartalu za 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, kada je takođe registrovala pad od 0,4 procenta, prenosi Rojters.

U poređenju sa četvrtim tromesečjem 2020. godine, meksički BDP je porastao za 1,0 procenat, pokazuju podaci.

Statistika INEGI-ja pokazuju da su tercijarne delatnosti, koje obuhvataju industriju usluga, pale za 0,7 procenata u poslednja tri lanjska meseca na kvartalnom nivou, prema desezoniranim pokazateljima.

Primarne delatnosti, koje obuhvataju poljoprivredu, ribarstvo i rudarstvo, ostvarile su u posmatranom kvartalu rast od 0,3 odsto, dok su sekundarne delatnosti, koje uključuju proizvodnju, porasle za 0,4 procenta.

Ekonomija Meksika je u celoj 2021. godini porasla za 5,0 posto, nakon što je prethodne godine zabeležila pad od 8,5 odsto, što je bila najgora recesija u toj zemlji od Velike depresije 1930-ih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.